Gemeente Zaanstad

20-06-2008

Verkeersveiligheid in Zaanstad krijgt voldoende van Zaanpanel

In het kader van het verkeersveiligheidsplan (VVP) is het Zaanpanel een aantal vragen voorgelegd over de verkeersveiligheid. Het panel is in de tweede helft van mei gevraagd een oordeel te geven over de verkeersveiligheid, mogelijke maatregelen ter verbetering ervan, waardering van voorzieningen en de staat van onderhoud en inrichting van de weg.

De verkeersveiligheid in Zaanstad krijgt van het panel het rapportcijfer 6,1. Automobilisten en voetgangers ervaren de verkeersveiligheid als goed of redelijk, terwijl fietsers kritischer zijn over de veiligheid. Wellicht heeft dit te maken met de eigen kwetsbaarheid. Ouderen (65+) vinden vaker dat de verkeersveiligheid matig of slecht is dan jongeren. Hierbij maakt het niet uit of zij automobilist, voetganger of fietser zijn. Andere problemen die de panelleden ervaren zijn agressief verkeersgedrag en de snelheid van het verkeer.

Het panel wil graag meer controles op verkeersovertredingen, meer voorzieningen voor verkeersveiligheid in schoolgebieden en meer voetgangersvoorzieningen. Een grote meerderheid, 74%, geeft aan dat woongebieden de prioriteit moeten krijgen bij het realiseren van nieuwe voorzieningen. Voor bijna 20% geldt dit voor de ontsluitingswegen en voor maar een klein deel naar het buitengebied.

Het onderzoek is gehouden voor de afsluiting van het Ankersmidplein. De werkzaamheden die in deze omgeving zijn uitgevoerd hebben bij de beantwoording waarschijnlijk geen rol gespeeld.

Het Zaanpanel is een panel dat bestaat uit ruim 2.000 inwoners van Zaanstad. Het panel krijgt een paar keer per jaar een korte digitale vragenlijst voorgelegd over actuele Zaanse onderwerpen. Meer informatie over de uitkomsten van dit Zaanpanelonderzoek kunt u vanaf vrijdag 20 juni vinden op www.zaanstad.nl onder het kopje Feiten en Cijfers. Klik vervolgens door naar Onderzoek en Publicaties

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elly Klut, Afdeling Communicatie, 075 - 655 2414 of e.klut@zaanstad.nl.