Ingezonden persbericht

Cultuurzomer Achterhoek
DE ACHTERHOEK DEZE ZOMER BOL VAN BIJZONDERE EVENEMENTEN

ACHTERHOEK - Iedereen op vakantie en de cultuur op een laag pitje? Niets is minder waar in de Achterhoek. Want juist in de zomermaanden barst het in de Achterhoek van de culturele evenementen. Niet alleen in de grote steden, maar zeker ook in de kleinere dorpen bruist het. Op 20 juni wordt de aftrap gegeven van een lange serie van evenementen, niet alleen bedoeld voor de Achterhoekers zelf, maar zeker ook voor de vele duizenden in de streek aanwezige toeristen. Tot en met eind augustus zijn er voorstellingen op het gebied van muziek, dans, poëzie en (straat)theater, aangevuld met een serie bijzondere tentoonstellingen. De organisatoren hebben de handen ineengeslagen en zoeken gezamenlijke de promotie onder de noemer 'Cultuurzomer Achterhoek'. Bijzonder is, dat veel evenementen gratis toegankelijk zijn.

Bijzondere opening
Op 20 juni wordt de serie evenementen geopend met een voorstelling van orkest De Ereprijs, met de bekende zangeres Mieke Stemerdink. Menigeen kent haar nog wel als de leadzangeres met het opgestoken haar van De Gigantjes. De Ereprijs brengt die middag om 16.00 uur de voorstelling 'Ach vaderlief ...', een bonte mengeling van levensliederen in een moderne setting. Locatie: openluchtmuseum Erve Kots, Eimersweg 4 in Lievelde (tussen Groenlo en Lichtenvoorde). Voorafgaand aan dit concert is de officiële opening van Cultuurzomer Achterhoek, die verricht wordt door de heer Kemperman, voorzitter van Gebiedsgericht Cultuurbeleid Achterhoek. Dit is een samenwerkingsverband van acht gemeenten en de provincie waar Kunst en Cultuur Gelderland de werkzaamheden voor coördineert.
Cultuurzomer Achterhoek wordt georganiseerd op initiatief van Gebiedsgericht Cultuurbeleid en vandaar dat de voorzitter de formele aftrap geeft! Publiek is 20 juni zowel om 16.00 uur als om 19.00 uur welkom, wanneer de voorstelling nog eens wordt herhaald.

Overzicht evenementen
Sommige evenementen zijn slechts op een dag te bezoeken, andere hebben een langere looptijd. Er zijn evenementen voor een specialistisch publiek, maar ook grootschalige optredens waar vele duizenden mensen van kunnen genieten. Keurig binnen de regio verdeeld over stad en dorp en van oost naar west. Het overzicht van alle evenementen is gepubliceerd op www.cultuurzomerachterhoek.nl, maar is ook vermeld in een speciale evenementenkrant die in een oplage van 250 duizend exemplaren is gedrukt en gratis verkrijgbaar is bij de VVV's en de toeristische ondernemers in de Achterhoek. Een initiatief van Gebiedsgericht Cultuurbeleid, Achterhoeks Bureau voor Toerisme en de deelnemende organisatoren.

Beelden aan de Oude IJssel, 22 juni t/m 24 augustus
Achttien kunstenaars uit Nederland en Duitsland hebben ieder hun interpretatie gegeven van het thema stedelijk landschap. Dit heeft geleid tot een buitenkunstroute binnen de stad Doetinchem. Er is een route van zo'n drie kilometer samengesteld langs de verschillende kunstwerken. In de route is bovendien een binnenexpositie in de Catharinakerk opgenomen, gemaakt door dezelfde groep kunstenaars. Bovendien is in cultureel centrum De Gruitpoort een expositie, die draait om de Oostenrijkse architect/kunstenaar Hundertwasser. En in het Arboretum bij Hotel Villa Ruimzicht is een buitententoonstelling.

Beeld en Poëzie Bredevoort, vanaf 21 juni
Twaalf fotografen van het Oost Gelders Fotografen Collectief hebben zich laten inspireren door het werk van bekende dichters. Dit heeft geleid tot een route van dertig foto's en evenzoveel gedichten. Ze worden tentoongesteld op een inspirerende locatie: een monumentale tuin in hartje Bredevoort. Al wandelend door de tuin komt de bezoeker zo de foto's en de gedichten tegen, geïntegreerd in het groen, solitair en in groepjes op open plekken.
Op 21 juni is er nog meer spektakel in Bredevoort. Dan is er vanaf 20 uur ook de poëzienacht. Bovendien zijn er deze zomer in het stadje ook zomerzon-brunchconcerten, start op 22 juni met het Grenslandorkest. Een serie van wekelijkse zondagochtendconcerten, elke zondag om 11.00 uur. Eerst luisteren naar muziek, daarna lekker brunchen op het aangrenzende terras.

Zomerfestival Kasteelconcerten 2008, 29 juni, 5 en 6 juli
Een mooier decor voor klassieke voorstellingen is vrijwel niet te vinden: de Achterhoekse kastelen De Voorst (Eefde), De Wiersse (Vorden) en De Velhorst (Almen). Daar worden een concert en twee voorstellingen gegeven. Een concertprogramma met o.a. de Romantische Serenade voor blazers van Dvorak, verder een historische dansvoorstelling rondom het hof van Lodewijk XIV en tenslotte een reprise van de uiterst succesvolle komische opera Le Donne Vendicate van Piccine door Opera Minora.

Straattheater BuitenGewoon, 4, 5 en 6 juli
Buitengewoon, exceptioneel. Terechte superlatieven om deze drie dagen van straattheater te omschrijven. Artiesten van internationaal niveau geven in Doetinchem doorlopend voorstellingen. Acrobatiek, danstheater op en onder het touw, circusacts, hightech kostuums, magische acts. Boeiend voor jong en oud!

Theatrale wandeling 'nDrom Negen, 5 juli
Vooraf verzamelen bij Koffieboerderij Groot Nibbelink in Sinderen (bij Varsseveld). En dan met z'n allen de natuur in. Niet zomaar wandelen, maar een tocht met onderweg tal van verrassingen: theater, muziek en poëzie. Op mooie locaties, in het bos, aan de voet van een heuvel, op mooie plekken op een landgoed. De tocht eindigt op verrassende wijze op de deel van de koffieboerderij. Met recht cultuur op een bijzondere locatie.

Achterhoek Spektakeltoer, vijf zondagen in juli en augustus
Rondtrekkend muziek- en straattheaterfestival met aparte acts op aparte locaties. Winterswijk 20 juli, Zelhem 27 juli, Lichtenvoorde 3 aug, Lochem 10 aug en Dinxperlo 17 aug. Iedere plaats heeft zijn eigen programmering. Iedere dag wordt een continu-programma geboden over vijf muziekpodia en vier vaste speelplekken voor straatacts. Er zijn aparte kindervoorstellingen en ook lopende muziek- en straatacts.

Kasteeltuinconcert Ruurlo, 14 augustus
De tuin van kasteel Ruurlo verkeert op 14 augustus in West-Afrikaanse sfeer. Tot in de wijde omgeving zullen die avond de trommels te horen zijn die deze muziek zo kenmerkt. Bezoekers kunnen zowel luisteren op een van de stoelen in de kasteeltuin, als ook meedoen, want er zijn dan verschillende workshops: djembé, waterdrums en dans. De combinatie van het verlichte kasteel en de gloed van de fakkels en vuurkorven in het park versterkt nog eens de bijzondere sfeer rondom dit evenement.

Huntenpop Festival, 22 en 23 augustus
Live muziek van een groot aantal bands. De vrijdagavond staat in het teken van Goud van Oud. Voor veel bezoekers een reünie waarbij je de muziek van toen herbeleeft en vele bekenden uit het "vroegere" uitgaansleven weer treft. Op zaterdag een internationaal poppodium, met tussen de artiesten door muziek van een regionaal bekende DJ. Locatie: het dorp Varsselder bij Ulft.

Orkest de ereprijs, 24 augustus in Groenlo en 31 augustus in Bredevoort
Cultuurzomer Achterhoek wordt afgesloten met de artiest die het festival heeft geopend: de voorstelling 'Ach Vaderlief...' van orkest De Ereprijs met zangeres Mieke Stemerdink van 'De Gigantjes'. Zij zorgen opnieuw voor een grootse en meeslepende, theatrale show over de grote dingen in het leven. Op 24 augustus bij Marveld Recreatie in Groenlo en op 31 augustus op 't Zand in Bredevoort.

Informatie
Alle informatie over de geplande evenementen is te vinden op www.cultuurzomerachterhoek.nl, maar er kan ook contact worden opgenomen met de VVV's in de regio. Voor de Duitse geïnteresseerde is er de site www.kultursommerachterhoek.de.

Organisatie
Cultuurzomer Achterhoek wordt georganiseerd in het kader van Gebiedsgericht Cultuurbeleid Achterhoek, een samenwerkingsverband van acht Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) en provincie Gelderland waarvoor Kunst en Cultuur Gelderland de werkzaamheden coördineert. Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme verzorgt de promotie van Cultuurzomer Achterhoek.

Zutphen, 12 juni 2008.
NMW/nm.