Tweede Kamer der Staten Generaal

Voorzitter Tweede Kamer spreekt op Voorzittersconferentie Lissabon lees voor

De voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet, neemt deel aan de conferentie voor de Voorzitters van de parlementen van de lidstaten van de Europese Unie. De Voorzitter van de Tweede Kamer is één van de sprekers bij het thema "Vrouwen in de politiek". De conferentie heeft plaats op vrijdag 20 juni en zaterdag 21 juni 2008 te Lissabon.

Het thema 'Vrouwen in de politiek' is op verzoek van de vrouwelijke parlementsvoorzitters geagendeerd. Het doel is om ervaringen uit te wisselen inzake beleid op het gebied van participatie van vrouwen in de landelijke politiek. Andere sprekers bij dit thema zijn de Voorzitters van de Oostenrijkse Nationalrat, het Estse parlement en het Hongaarse parlement.

Overige gespreksthema's tijdens de Voorzittersconferentie zijn de veranderingen die het Verdrag van Lissabon met zich meebrengt voor de nationale parlementen, de relatie tussen de Europese Unie en Rusland, de rol van interparlementaire organisaties bij de promotie van democratie en de nieuwe mogelijkheden op het gebied van informatie-uitwisseling tussen de nationale parlementen.

De Voorzitters van de parlementen van de lidstaten van de Europese Unie komen tenminste éénmaal per jaar in vergadering bijeen. Deze vergaderingen vinden over het algemeen plaats in het land dat op dat moment het Voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt.