Drachten Nationals brengt dragrace-spektakel terug in Drachten

Haarlem, 20 mei 2008 - Met de Drachten Nationals gaat van vrijdag 20 tot en met zondag 22 juni het Nederlandse dragrace-seizoen op spectaculaire wijze van start. Niet eerder in de geschiedenis is zo uitgekeken naar dit driedaagse dragrace-spektakel. Meer dan een jaar was het stil in Drachten, maar dat gaat dit seizoen ruimschoots worden goedgemaakt. De totaal vernieuwde strip wordt op vrijdag 20 juni geopend door niemand minder dan burgemeester Bert Middel, die als passagier in een echte dragrace-auto de eerste kwartmijl op het nieuwe asfalt voor zijn rekening zal nemen.

Door de gezamenlijke inspanningen van Dragrace Vereniging eXplosion, de gemeente Smallingerland en Stichting Vliegveld Drachten ligt er nu in Drachten een volledig vernieuwde dragstrip. Om deze samenwerking gestalte te geven valt de eer van de allereerste run op het nieuwe asfalt ten deel aan burgemeester Bert Middel. Als burgervader is hij er medeverantwoordelijk voor dat het dragracen na een jaar afwezigheid terug is in Drachten. Na deze heel speciale eerste run kunnen de motoren definitief worden gestart, de duizenden pk's losgelaten en de eerste snelle tijden op de klokken gezet. Dragracen is de meest elementaire en snelste tak van de auto- en motorsport. Zo hard mogelijk in een rechte lijn en de winnaar gaat door naar de volgende ronde. En de snelheid? Na een door rook omgeven burn out binnen 200 meter in 4,3 seconden van 0 naar 250 km/u, of 400 meter in iets meer dan zes seconden! Op de Europese topbaan van Drachten is het allemaal te zien. Zelfs een Formule 1-auto heeft het nakijken!

De Drachten Nationals is de eerste ronde van het Open Nederlands Kampioenschap. 'Open' wil zeggen dat ook buitenlandse rijders aan de titelstrijd kunnen deelnemen. Dat dit niet tegen dovemansoren is gezegd werd de afgelopen jaren wel duidelijk toen een keur aan Europese topteams de Friese dragstrip bezocht. Ook dit jaar zullen ze weer van de partij zijn. Tijdens de Drachten Nationals komen alle nationale klassen aan de start. Bij de auto's varieert dit van de 'streetlegal' Streetmachines tot de supersnelle Competition Eliminator-dragsters en de 2.000pk (!) sterke Pro Modified-kanonnen. Voor het eerst maakt ook de uit Engeland overgewaaide en zeer populaire Super Pro ET-klasse deel uit van het Nederlands Kampioenschap. In deze klasse strijden de meest uiteenlopende en spectaculair ogende voertuigen tegen elkaar. Bij de motoren loopt het deelnemersveld uiteen van Streetbikes tot fraaie wheelies makende Super Street Bikes en spectaculaire Funny Bikes. Iedereen heeft de gedwongen rustperiode aangegrepen om het materiaal fraaier en nog sneller te maken zodat er ongetwijfeld veel nieuwtjes te bewonderen zullen zijn.

Buiten alle burn outs en snelle runs op de dragstrip valt er ook naast de baan veel te beleven. Er kan in de pits vrijuit worden gekeken bij het sleutelen van de monteurs. Even genoeg van de auto's en motoren, dan is er de mogelijkheid om bij de diverse marktkraampjes rond te neuzen. Voor de allerkleinsten is er een heuse minikermis. Daarmee is een bezoek aan de dragraces in Drachten een uitje voor het hele gezin.



De Drachten Nationals worden gehouden op 20, 21 en 22 juni op de dragstrip van Vliegveld Drachten, aanvang alle dagen om 10.00 uur. De toegangsprijs bedraagt voor de vrijdag E 10,00 de zaterdag E 15,00 en de zondag eveneens E 15,00. Deze prijzen zijn inclusief toegang tot de tribune (vol = vol)! Wie zijn kaarten in de voorverkoop bestelt, krijgt tot 31 mei een korting van E 2,50 per kaart. Bestellingen kunnen worden geplaatst via www.explosion.nl. Op deze site is tevens alle overige informatie betreffende de Drachten Nationals na te lezen. Kinderen tot en met 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen. Parkeren is eveneens gratis.

Voor de redactie

Ingezonden persbericht