Ingezonden persbericht


Persbericht - 9 juni 2008

Frisian Solar Challenge wordt wetenschappelijk getest

Met de ondersteuning van een internationaal team van specialisten krijgt de Frisian Solar Challenge een wetenschappelijke basis. Deze specialisten maken onderdeel uit van het EC-Joint Research Centrum, afdeling Institute for Energy van de Europese Commissie. Over enkele weken gaat de tweede editie van deze internationale race voor zonneboten van start. Zo'n vijftig teams uit de hele wereld varen vanaf 22 juni langs de Friese elf steden.

Het team van specialisten voert op 20 juni verschillende testen uit op de boten van de C-klasse. Uit dit onderzoek zal blijken wat de werkelijke capaciteit van de zonnepanelen uit de meest innovatieve klasse van de Frisian Solar Challenge is. In deze klasse zorgen de deelnemers voor hun eigen zonnepanelen. In de andere klassen worden de zonnepanelen beschikbaar gesteld. De resultaten van de testen geven interessante informatie voor de verdere ontwikkeling va n zonnepanelen en zonneboten in Europa.

Het Joint Research Centre IE is een onderzoeksinstituut van de Europese Commissie. De afdeling, gesitueerd in Ispra (Italië) en in Petten (ECN), ondersteunt de EU op wetenschappelijk en technische niveau voor de ontwikkeling en implementatie van beleid op het gebied van energie. Specifieke nadruk ligt hierbij op de veiligheid van energie voorziening en duurzame en veilige energieproductie. Een delegatie van het Joint Research Centre IE, met onder andere directeur Giovanni De Santi, zal bij de start van de tweede editie op maandagochtend 23 juni in de Prinsentuin in Leeuwarden aanwezig zijn.

EINDE PERSBERICHT

----------------------