Gemeente Hattem

Let op EMBARGO
Tot vrijdagmiddag 20 juni 2008, 13.00 uur

Trainster geleidehonden Mevrouw J.M. Kollen-van Vliet benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau

Hattem, 18 juni 2008 - Op vrijdagmiddag 20 juni a.s. wordt mevrouw J.M. Kollen-van Vliet (1943) benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Waarnemend burgemeester van Hattem, mevrouw H.M. Visser-van der Weele, zal mevrouw Kollen de bij de onderscheiding behorende versierselen uitreiken tijdens de jaarlijkse pleeggezinnendag van KNGF Geleidehonden in Amstelveen (Amsteldijk Noord 42 te Amstelveen, aanvang programma 12.00 uur).

Decoranda is sinds 1988 onafgebroken actief als vrijwilliger voor de Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden). In bijna 20 jaar tijd heeft zij 17 pups voor KNGF Geleidehonden opgevoed. Momenteel werkt zij hard aan de opvoeding van een 18e pup.

De inzet van pleeggezinnen, zoals decoranda en haar familie, is onontbeerlijk in de aanloop naar de opleiding van een hond tot geleidehond. Zonder de inzet van pleeggezinnen zouden de honden niet kunnen opgroeien onder de meest ideale omstandigheden, namelijk in een gezinssituatie waar alle tijd, liefde en persoonlijke aandacht voor het opvoeden van een pup aanwezig is.

Decoranda krijgt steeds voor een periode van ruim één jaar (tot de 16e maand) een pup in huis. In deze periode is het pleeggezin zeer intensief bezig om de hond zindelijk te maken, basisgehoorzaamheid bij te brengen en optimaal te socialiseren. Decoranda zet zich letterlijk dag en nacht (denk aan zindelijk maken, een zieke pup die extra zorg nodig heeft, etc,) in om haar pups tot goede aspirant geleidehonden op te leiden. Na een jaar van zeer intensieve begeleiding moet zij weer afscheid nemen van de hond om de rest van de opleiding tot geleidehond aan KNGF Geleidehonden over te dragen. Het is 'de kroon op haar werk' als honden uiteindelijk als geleidehonden een visueel gehandicapte baas meer mobiliteit en zelfstandigheid kunnen geven.

Mevrouw Kollen heeft zich zonder enige twijfelgeruime tijd ten bate van de samenleving ingespannen en anderen hierbij geïnspireerd. De wijze waarop zij zeer lange tijd maatschappelijk heeft gefunctioneerd - en nog steeds functioneert - onderscheidt betrokkene van anderen en getuigt van een karaktervolle en voorbeeldige plichtsvervulling.


---