Gemeente Arnhem

Arnhemmers met bijstand opgeleid tot gastouder (18-06-2008)

Twaalf Arnhemmers met een bijstandsuitkering hebben een opleiding gevolgd tot gastouder. Zij kunnen zich hierin mogelijk verder ontwikkelen tot zelfstandig ondernemer. Ze krijgen inkomen uit werk en worden minder afhankelijk van de uitkering. In hun opleiding hebben de gastouders basisvaardigheden geleerd zoals het voeren van de financiële administratie, de omgang met kinderen, eerste hulpverlening. Vrijdag 20 juni om 16.00 uur krijgen zij hun certificaat uitgereikt in wijkcentrum De Hommel, De Wiltstraat 6.

Een startende ondernemer, mevrouw Senay Damas, is via het gemeentelijke project ondernemer in de wijk succesvol begeleid bij de opbouw van haar gastouderbureau Eftel. Daarbij is het idee ontstaan om bijstandsontvangers een opleiding aan te bieden tot zelfstandig gastouder. Het project is eerst uitgevoerd voor Arnhemmers van Turkse afkomst en wordt uitgebreid tot meer bijstandsgerechtigden die van het gastouderschap hun werk kunnen maken.
Het Bureau Zelfstandigen van de gemeente Arnhem heeft samen met gastouderbureau Eftel kansrijke deelnemers geselecteerd. Na een huisbezoek om te beoordelen of de woning goed en veilig is te gebruiken voor gastouderopvang, hebben Aeon Loopbaanadvies en Eftel de deelnemers in twee cursusgroepen opgeleid. De eerste kinderen zijn intussen al aangemeld bij de nieuwe gastouders.