Ingezonden persbericht


SP: 'Europese rechter geeft opnieuw vrijbrief voor sociale dumping'

Brussel / Straatsburg, 20 juni 2008 - 'Het is nu voor de vierde keer op een rij dat Europese rechters toestaan dat werknemersrechten aan de kant worden geschoven. En de sociaaldemocraten die denken dat het door de Ieren verworpen Verdrag van Lissabon dit probleem zou oplossen komen straks van een koude kermis thuis.' Dat zegt SP-Europarlementslid Erik Meijer in een reactie op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 19 juni 2008.

Wat is er aan de hand? Luxemburg wil haar werknemers beschermen tegen wat wordt genoemd 'sociale dumping'. Dat is wanneer buitenlandse werknemers minder betaald krijgen. Daarmee worden werkers die CAO-lonen verdienen uit hun banen geduwd. Het Europese Hof zegt nu dat het Luxemburgse arbeidsrecht strijdig is met een Europese detacheringsrichtlijn. De Europese wet gaat daarmee boven een nationale wet. De rechter vindt dat Luxemburg de vrijheid van ondernemers belemmert om in andere landen hun diensten aan te bieden. De ongelijke beloning telt voor deze rechter niet mee.

Op de vingers getikt

Drie vergelijkbare kwesties speelden er recent voor het Europese Hof van Justitie. Ze worden Laval, Viking en Ruffert genoemd. Het zijn rechtszaken waarbij een land dat zijn werknemers wil beschermen tegen sociale dumping op grond van Europese regels op de vingers wordt getikt. 'Wij als SP vinden het asociaal als internationale ondernemers met de Europese rechter aan hun zijde op een vrije dienstenmarkt gaan concurreren met arbeidsvoorwaarden. Waarom telt de ondernemersvrijheid zwaarder dan het recht van werknemers op een eerlijk loon, op bescherming en op gelijke behandeling?' aldus SP-Europarlementariër Erik Meijer.

Nu Luxemburg, straks Nederland

In de uitspraak van het Europese Hof wordt Luxemburg ervoor gestraft dat het van bedrijven de nodige papieren eist om te kunnen controleren of ze voldoen aan de arbeidswetgeving. Inspectie en controle zijn bij het vrije verkeer van werknemers en diensten een zwak punt. Luxemburg eist daarom dat bedrijven een vertegenwoordiger in het land aanwijst en dat ze bij detachering alle informatie aan de overheid verstrekken over loon- en arbeidsvoorwaarden. Dat klinkt vrij logisch, maar het Hof oordeelt dat die eisen een 'onnodige belemmering' zijn voor buitenlandse dienstverlenende bedrijven. Ook de wettelijke eis dat de lonen van buitenlandse werknemers geïndexeerd moeten worden vindt geen genade in de ogen van het Hof. Tot slot is de nationale wetgeving voor deeltijd- en tijdelijk werk onacceptabel. SP'er Erik Meijer: 'Met zulke uitspraken treedt het Hof fundamenteel in het recht van Europese landen om zelf te beslissen over het eigen sociale model. We hebben Zweden, Finland, en Duitsland al gehad, nu overkomt het Luxemburg, straks is Nederland aan de beurt.'

Gaten opzoeken

De zaak was aangespannen door de Europese Commissie. De rechterlijke uitspraak wordt gezien als een aanval op de Luxemburgse regering maar in vakbondskringen ook als een aantasting van de arbeids- en levensvoorwaarden van alle werknemers in Europa. Volgens SP'er Erik Meijer kan de Europese Commissie zich niet langer verschuilen: 'Steeds meer bedrijven zullen de gaten in de Europese wetgeving opzoeken en de weg naar de rechter weten te vinden. Vakbonden zijn door de uitspraken in de zaken Laval en Viking al aan banden gelegd. Ze mogen alleen actie voeren als dit door het Europese Hof gezien wordt als 'proportioneel' en als dat in overeenstemming is met de wetgeving van de neoliberale interne markt.'

Waken voor afbraak rechten

Volgens Meijer moet er iets fundamenteel veranderen. 'Het is nu de tijd daarvoor, nu de Ieren 'nee' tegen het Hervormingsverdrag hebben gezegd. Bij de Ieren speelde de angst voor de afbraak van werknemersrechten een grote rol. Aan het Verdrag moet een clausule toegevoegd worden die dit soort uitspraken eens en voor altijd onmogelijk maakt. De sociale rechten zijn belangrijker dan de regels van de interne markt. Zeker nu in alle landen van Europa volgend jaar de Dienstenrichtlijn moet worden ingevoerd. Om te beginnen moeten daartoe de ratificatieprocessen van het Lissabonverdrag worden stopgezet. Samen met de vakbonden moeten we ons daar sterk voor maken', aldus Erik Meijer.

-------------------------

Noot voor de redactie,