Ingezonden persbericht


Persbericht

Functieprofiel Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) GGZ ontwikkeld

Juni 2008

Utrecht Op initiatief van de beroepsvereniging van sociaal psychiatrisch verpleegkundigen (V&VN-SPV) en de beroepsvereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) is een functieprofiel ontwikkeld voor de nieuwe functie van Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) GGZ. Doel hiervan is te komen tot een kwaliteitswaarborg voor de functie van POH-GGZ. Praktijkwerkers en werkgevers (huisartsen) kunnen dit document ook gebruiken om de taakinvulling binnen de huisartsenpraktijk vast te stellen.

De functie van POH GGZ is operationeel sinds 1 januari 2008. De POH GGZ ondersteunt huisartsen bij het verlenen van zorg aan patiënten die met psychosociale en/of psychische problemen een beroep doen op de expertise van de huisarts. De functie van POH-GGZ zal naar verwachting vooral door Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen en Maatschappelijk Werkers worden ingevuld. De primaire zorgverlening vindt plaats in nauwe aansluiting op de behandeltaken van de huisarts. Daarnaast heeft de POH-GGZ een belangrijke consultatie en netwerkfunctie zowel binnen de eerstelijnszorgvoorzieningen als tussen de eerste en de tweedelijnszorgvoorzieningen.

Het functieprofiel is geschreven door diverse belanghebbende partijen zoals LHV, NHG, NPCF, Platform GGZ, LVG, ZN, MO-Groep, NVMW, V&VN, V&VN-SPV en Movisie. Het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben geparticipeerd in dit proces.

Het beschrijven van de functie POH GGZ heeft geresulteerd in een drietal documenten waarvan de volledige versies op de website staan:


1. Functieprofiel POH-GGZ

Dit document bevat een nauwkeurige beschrijving van de (kern)taken van de POH-GGZ. Dit document is vooral ontwikkeld als basisdocument voor de organisatie van de beroepsregistratie en de borging van de POH-GGZ.


2. Publieksversie Functieprofiel POH-GGZ

Een verkorte versie van het uitgebreide functieprofiel. De publieksversie voorziet in een overzicht van de taakgebieden, kerntaken en werkprocessen van de functie POH-GGZ. Daarnaast wordt een toelichting gegeven op de algemene visie, de kernopgaven en de professionele autonomie van de POH-GGZ, evenals een toelichting op de kenmerken van de potentiële cliënten van de POH-GGZ.


3. Addendum Competenties

Hierin worden de competenties behorend bij de kerntaken beschreven. Dit document is vooral van belang voor opleidings- en nascholingstrajecten.

Uitgangspunt bij de ontwikkeling is in eerste instantie de NZA beleidsregel die de kaders van de functie POG-GGZ biedt. In het functieprofiel (en het bijbehorende Addendum) zijn deze kaders uitgewerkt. Het is een volledig en breed overzicht van datgene wat een POH-GGZ functionaris professioneel kan toepassen in aansluiting op de huisartsenzorg. Op basis van het standpunt van de NHG zijn ook taken opgenomen die niet voorkomen in de NZA beleidsregel. Dit zijn taken op het terrein van langdurige begeleiding vanuit de huisartspraktijk aan mensen met langdurende GGZ problemen en preventieve taken, zoals die vanuit de huisartspraktijk kunnen worden aangeboden. Afhankelijk van regionaal beleid en bekostiging zal de POH-GGZ meer of minder kerntaken van dit profiel kunnen uitvoeren.

BTW-vrijstelling

Eind mei is de NVMW in contact getreden met de brancheorganisatie van het AMW, de Mogroep. Er is een brief verstuurd naar staatssecretaris de Jager van financiën om meer helderheid te krijgen over de mogelijkheid tot vrijstelling van BTW voor de POH-GGZ. De brief is momenteel in behandeling op het departement.