Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 25 juni 2008

Regionaal Jeugd Orkest Artiance naar Troyes

Het is nu 50 jaar geleden dat Troyes (Frankrijk) en Alkmaar zustersteden werden. Het leek het Regionaal Jeugd Orkest van Artiance een geschikt moment om een muzikaal bezoek aan Frankrijk te brengen. Op vrijdag 20 juni vertrokken 45 jonge musici, variërend in leeftijd van 12 tot 18, naar Frankrijk voor een optreden tijdens de jaarlijkse Fêtes de la Musique.

Alle Alkmaarders weten dat de kaasstad zustersteden heeft. Maar niet iedereen weet dat Troyes een daarvan is. Het Regionaal Jeugdorkest (RJO) heeft het plan opgevat om een bezoek te brengen deze Troyes is een prachtige stad middenin de Champagne-streek, met veel vakwerkhuizen en intieme winkelstraatjes, om het talent van de jonge musici te etaleren aan een buitenlands publiek.

Het was voor het eerst in lange tijd dat het orkest optrad buiten de landsgrenzen. Op zaterdagavond was het zover. Schitterend weer voor een concert op een - speciaal voor de gelegenheid gebouwd - podium aan het historische plein voor het stadhuis in hartje Troyes. Het RJO heeft drie kwartier gespeeld voor een enthousiast publiek van zeker 300 mensen. De volgende ochtend was er weer een optreden, nu in de magnifieke kathedraal van Troyes. Het orkest is op basis van dat optreden weer uitgenodigd om te komen spelen in Troyes in 2011.