Vrije Universiteit Amsterdam

Rondom het kind met kanker: toen, nu en later

20 juni 2008 | Symposium

Beste collegae en andere geinteresseerden,

Graag wijs ik u op de PAOG-cursus (folder en inschrijven) die wij op 20 juni 2008 in VU medisch centrum zullen organiseren.

In 2008 kent de kinderoncologie van VU medisch centrum enkele jubilea, namelijk 40 jaar behandeling van kinderen met kanker en 20 jaar VUmc Onderzoek Naar Kinderkanker. In dat kader staat de jaarlijkse PAOG-cursus "Rondom het Kind met..." uiteraard dit jaar in het kader van kinderkanker, en is als titel gekozen voor `Rondom het Kind met Kanker: toen, nu en later". Toen, omdat we kunnen leren van vroeger, en omdat het ook altijd leuk is om terug te kijken. Nu, omdat de huidige multidisciplinaire zorg voor kinderen met kanker zeer complex is en er continu behoefte is aan bij- en nascholing. Later, omdat we beginnen te ontdekken dat er een keerzijde is van het succes, succes in die zin dat momenteel meer dan 70% van kinderen met kanker die ziekte overleeft. Die keerzijde bestaat uit een bont scala van soms ernstige late effecten, veroorzaak door de ziekte maar vaker veroorzaakt door de behandeling. Kinderkanker is nog steeds de meest dodelijke aandoening bij kinderen die leven in de Westerse wereld, en daarom zullen wij ook aandacht besteden aan de palliatieve fase. Ook dat is een fase waarin het (para-) medische team zeer zinvol werk kan doen. De cursus begint met een voordracht over de incidentie van kinderkanker, veranderingen daarin en met aandacht voor al dan niet bewezen oorzaken van kinderkanker. De internationale expert op dit gebied, Prof. dr. J.W.W. Coebergh, zal deze voordracht geven.

De cursus is bestemd voor algemene kinderartsen, al dan niet in opleiding, voor fellows kinderoncologie-hematologie en kinderartsen-oncoloog/hematoloog, huisartsen, data-managers, verpleegkundigen, nurse practitioners en physician-assistants. Zoals in eerdere jaren zullen wij ook interactieve sessies hebben voor medici, verpleegkundigen en overigen geinteresseerden. Uiteraard is accreditatie bij de NVK aangevraagd.

Ik hoop u vrijdag 20 juni in VU medisch centrum bij deze interactieve cursus te mogen begroeten!

Met vriendelijke groeten, mede namens de andere leden van het organiserend comité,

Prof. Gert-Jan Kaspers
Datum : 20 juni 2008
Tijd : 09:15 tot 17:30
Locatie : VU medisch centrum, Amstelzaal (BG van het ziekenhuis) Contactpersoon : Sigrid Bruinsma, secretaresse
Telefoon : 020-4442420
Website : www.vumc.nl/afdelingen/kinderoncologie-jubileum