Gemeente Alkmaar


19 juni 2008

Jarige kaasvader opent Alkmaarse kaasmarkt

Kaasmarkt in het teken van de viering '400 jaar Kaasvader'

Op vrijdag 20 juni opent kaasvader Cees Koopman om 10.00 uur precies, met het luiden van de bel, op traditionele wijze de Alkmaarse kaasmarkt. Die eer valt hem ten beurt vanwege de viering "400 jaar Kaasvader". Hij doet dit samen met wethouder Frans Strik van de gemeente Cranendonck die, samen met het Sint Jansgilde, Alkmaar bezoekt.

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat door het gemeentebestuur een kaasvader werd ingesteld als baas van het Alkmaarse kaasdragersgilde. In 1608 werd Willem Claesz. Puytman aangesteld als eerste kaasvader 'vader off opsiender over de kaesdragers'. Vanwege het jubileum worden er dit jaar verschillende festiviteiten georganiseerd rond de huidige kaasvader, Cees Koopman.

Sint Jansgilde van Soerendonk
Het Alkmaarse kaasdragersgilde onderhoudt een vriendschappelijke band met het Sint Jansgilde van Soerendonk. Daarom mag dit gilde op deze feestelijke dag niet ontbreken. Wethouder Strik is gast van het gemeentebestuur en wordt voorafgaand aan de kaasmarkt door burgemeester Bruinooge en wethouder Van Dam ontvangen in het stadhuis. Nadat de kaasmarkt om 10.00 uur is geopend door de kaasvader en wethouder Strik, geeft het Sint Jansgilde een demonstratie vaandelzwaaien. Dit doen ze nogmaals om 12.00 uur en in de loop van de middag maken ze een ronde door de historische binnenstad.

Vijf dagen feest in Alkmaar!: Alcmaria Feesten, Kaeskoppenstad en Wandel4Daagse Van woensdag 18 tot en met zondag 22 juni staat Alkmaar in het teken van de Reaal Alcmaria Feesten, te beginnen met de 2e Plus Wandel4Daagse. Ruim 4000 wandelaars lopen door vier verschillende landschappen: duinen, polder, strand en bos met op zaterdag de feestelijke intocht op het Waagplein. De Alcmaria Feesten kenmerken zich door grootse optredens en veel spektakel van onder andere: Karin Bloemen, Joris Linssen & Caramba, Classic meets Musical, Edwin Evers, Rapalje, Hans Dulfer, een korenfestival én een heuse IJsbaan! Een ander belangrijk onderdeel van de Feesten is Beemster Kaeskoppenstad. D'Oude Stad wordt op zaterdag- en zondagmiddag omgetoverd in de tijd van de 16e Eeuw, de bloeiperiode na de Victorie. Kleding van toen, oude ambachten, straattheater, troubadours en natuurlijk vooral veel kaas!

Kaasvader Koopman twee dagen de 'baas' van Kaeskoppenstad Een stad kan niet zonder een 'baas'. Daarom wordt de Kaasvader voor twee dagen de 'baas' van Kaeskoppenstad. Op vrijdagavond om 21.00 uur krijgt Kaasvader Cees Koopman op het Waagplein de sleutel van Kaeskoppenstad overhandigt door burgemeester Piet Bruinooge.

Elke vrijdagochtend kaasmarkt
De kaasmarkt wordt gehouden elke vrijdagochtend tot en met 5 september van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar.




Gemeente Alkmaar