Ingezonden persbericht


MUSEUM BEELDEN AAN ZEE

PERSBERICHT

20.06-07.09.2008

Zieleschepen. Recent werk van Cornelius Rogge

Op 20 juni aanstaande worden de vier Zieleschepen van Cornelius Rogge (1932) op de grote Patio van museum Beelden aan Zee te water gelaten. De ijzeren schepen zijn dragers van beeltenissen van religieuze symbolen. In de beeltenissen op de schepen zijn bekende Bijbelverhalen te herkennen, zoals het verhaal van de wederopstanding en de Ark van Noach. Rogge begon zijn carrière al in de jaren vijftig van de vorige eeuw en exposeerde onder andere in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Kröller Müller museum en op Sonsbeek.

De boten, als beeldengroep verbonden onder de titel Zieleschepen, hebben ieder een eigen onderwerp dat teruggrijpt op de Christelijke traditie. Zo is er De Herrijzenis (Pasen), een verbeelding die handelt over de wederopstanding van Christus. We zien een ladder met daarop kleine vlammen, als gedenaturaliseerd symbool voor de wederopstanding. Daarnaast is er de Ark van Noach, met de dieren die in veiligheid proberen te komen. Op het schip Aanbidding van het Vuur zien we een schedel, en ten slotte is er het schip getiteld Vanitas, wat opgevat kan worden in de Oosterse betekenis van leegte; van vreedzaamheid.

Zowel de schepen als de voorstellingen die zich op de schepen bevinden zijn vervaardigd van ijzer, inherent aan dit materiaal is een 'platte' voorstelling. Door verschillende platte stukken tegen elkaar te plaatsen, ontstaat een driedimensionaal geheel. De voorstellingen zijn puntig en stekelig vormgegeven, wat kenmerkend is voor het werk van Rogge. De Christelijke symboliek is expliciet aanwezig, maar doet in formeel opzicht niet vroom aan. Rogge is dan ook niet opgegroeid binnen de Christelijke traditie, wat hem maatschappelijk bezighoudt en wat hem beeldend aanspreekt staat los van elkaar. Rogge heeft altijd 'dragers' gebruikt voor zijn beelden, in verschillende periodes of cycli waren dat tenten (dragers van duisternis), tafels, wagens, kasten en schepen. De schepen staan op wielen, wat in geabstraheerde vorm duidt op de dynamiek van de zee, op het wentelen en rollen van de golven. De patio van het museum, aan de kust van Scheveningen, is zodoende een goede plek voor de tewaterlating van deze bijzondere schepen.

Rogge vervaardigde de schepen in 2008 en museum Beelden aan Zee in Scheveningen is de eerste standplaats van deze spectaculaire beeldengroep. Rogge toont hier zijn originaliteit en talent om zich steeds te vernieuwen in zijn beeldhouwkunst.

Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, 2586 EL Den Haag-Scheveningen, +31 (0)70 358 58 57, Di. t/m zo. 11.00-17.00 uur, www.beeldenaanzee.nl, info@beeldenaanzee.nl, toegang volwassene: ¤ 7,--

/////////////////////////////////////////////////EP///////////////////////////////////////////

De pers wordt uitgenodigd voor de voorbezichtiging van de tentoonstelling op vrijdag 20 juni a.s. van 11.00 - 17.00 uur. Voorts wordt de pers uitgenodigd de opening van de tentoonstelling bij te wonen, eveneens op 20 juni a.s. om 17.30 uur. De tentoonstelling wordt ingeleid door Lisette Pelsers, directeur Rijksmuseum Twenthe

Voor inhoudelijke toelichting: Emma van Proosdij, medewerker PR Tel. +31 (0)70 358 90 76
e-mail: vanproosdij@sculptuurinstituut.nl