Ingezonden persbericht


Persbericht
Utrecht, 20 juni 2008

Utrecht betaalt hoge prijs voor cultuurbeleid Plasterk

Het antwoord van de Raad voor Cultuur van gisterenmiddag op de vraag van de minister om een nieuw advies, toont -voor Utrecht alleen al - aan dat de bodem onder het nieuwe subsidiebestel dreigt weg te vallen.

Vier weken geleden beloonde de Raad voor Cultuur Utrecht voor de dynamische groei die kunst en cultuur hier in de afgelopen periode heeft doorgemaakt. Met een inhoudelijk advies, dat recht doet aan de artistieke prestaties en investeringen in Utrecht van de afgelopen tien jaar, werden 12 instellingen in de stad opgenomen in de nieuwe basisinfrastructuur. Het beleid van Plasterk heeft voor stad en regio - waar lokale overheden de afgelopen jaren sterk in cultuur hebben geïnvesteerd - ingrijpende gevolgen.

De positie van BAK, De Paardenkathedraal, Het Filiaal, Huis en Festival aan de Werf, Jeugdtheaterwerkplaats Het Lab, Dox, Merkx en dansers, Stut, Holland Animation Film Festival, Festival Oude Muziek, Nederlands Film Festival en Yo! Opera in de nieuwe basisinfrastructuur komt met beide noodscenario's die de Raad noemt op losse schroeven te slaan. De consequenties werken door in het hele brede fundament van de Utrechtse kleinschalige culturele infrastructuur.

Samenvatting advies d.d. 19 juni 15u00:

- de Raad handhaaft zijn advies van 15 mei j.l. en geeft aan waar de minister de ontbrekende 26 miljoen kan vinden
- als de minister de 26 miljoen niet vindt, is het noodscenario van de Raad om alle instellingen in de basisinfrastructuur terug te brengen naar het niveau van 2006

Het laatste betekent voor Utrecht een verlies van 2,3 miljoen (!) in vergelijking met het eerdere raadsadvies van 15 mei jongstleden.

Wat staat er voor Utrecht op het spel?!

* er komen geen twee stadsgezelschappen (de Paardenkathedraal, Het Filiaal)
* halvering van het budget van o.a. BAK, Theatergroep DOX en Nederlands Film Festival
* de unieke positie van de productiehuizen (Huis aan de Werf, Het Lab) voor de ontwikkeling van talent vervliegt
* de impuls voor internationalisering en jeugdtheater blijft uit

Volgende week donderdag 26 juni vergadert de Kamer over dit advies, dit is hét moment om de enorme consequenties voor de culturele sector onder de aandacht te brengen.

Het "brede" Utrechts Model,
BAK, Holland Animation Film Festival, Nederlands Filmfestival, Xynix Opera en het Utrechts Model. Het Utrechts Model is een informeel samenwerkingsverband van plaatselijke theaterpodia, -festival en -groepen: Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker, Rasa, Huis en Festival a/d Werf, Springdance, Theaterbureau Storm (Tweetakt), Yo! Opera, de HKU, Zimihc, Aluin, 't Barre Land, De Maan, DOX, Grenz, Growing up in Public, Het Filiaal, Het Lab, Merkx en dansers, De Paardenkathedraal, Stut, ThEAter EA en jonge theatermakers verenigd in het 'Jong Utrechts Model'

NOOT VOOR DE PERS
Doreen Boonekamp - directeur Nederlands Film Festival - 06-55 17 15 94 Saskia van de Ree - zakelijk leider Yo! Opera - 06-52 46 34 79