Provincie Overijssel


----------
Persbericht 08-082

Zwolle, 20 juni 2008

40-jarig jubileum Nederlands Duitse Commissie Ruimtelijke Ordening Nederland en Duitsland stemmen ruimtelijke inrichting goed af

Financiële steun voor de uitbouw van de Noord Zuid autobahn, een onderzoek naar de gevolgen van de grote aantallen Nederlanders die net over de grens met Duitsland gaan wonen en de ondersteuning van initiatieven om de capaciteit van de A1 en de spoorverbinding tussen Amsterdam en Berlijn te vergroten. Dit zijn enkele wapenfeiten van de Nederlands Duitse Commissie Ruimtelijke Ordening Noord, die gisteren haar 40-jarig bestaan vierde. De commissie zorgt voor een goede afstemming van plannen op het gebied van infrastructuur, woningbouw, energieopwekking, planning van grootschalige detailhandel in het grensgebied tussen Nederland en Duitsland. Door de plannen aan weerskanten van de grens te bespreken en na te gaan hoe die kunnen worden uitgevoerd, zodat beide landen voordeel hebben, wil de commissie de samenwerking op het gebied van ruimtelijke ordening verbeteren. Ook probeert de commissie het belang van de grensregio te bepleiten bij de hogere overheden.

Commissaris van de Koningin in Overijssel, de heer Jansen, was gastheer tijdens de viering van het 40 jarige bestaan op kasteel Het Nijenhuis in Heino. Hij benadrukte daarbij het belang van de commissie voor de samenwerking. De sprekers die daarna het woord voerden beschreven vanuit Nederlands en Duits perspectief wat de commissie tot dan toe had gedaan en waar nieuwe mogelijkheden voor samenwerking lagen. Vanuit Nedersachsen werd vooral ingegaan op de sterke kanten van de Ems-Dollard regio en de samenwerking binnen Noordwest Nedersachsen en Noord-Nederland. Daarnaast was er aandacht voor de concrete projecten die door de commissie zijn gerealiseerd of ondersteund. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de financiële bijdrage van Nederlandse kant aan de uitbouw van de Noord Zuid autobahn net over de grens in Duitsland, omdat Nederlanders daar ook veel profijt van hebben. Of de afstemming rondom het opwekken van energie aan weerskanten van de grens in het noorden. Ook heeft de commissie in beeld gebracht wat de gevolgen zijn van de grote aantallen Nederlanders die net over de grens in Duitsland gaan wonen. Daarnaast zet de commissie zich ook actief in bij het ondersteunen van initiatieven om de capaciteit van de A1 en de spoorverbindingen tussen Amsterdam en Berlijn te vergroten. Met het oog op een betere bereikbaarheid van Centraal en Oost Europa is dat van groot belang.

Veertig jaar geleden, op 19 juni 1968 hield de Nederlands Duitse Commissie Ruimtelijke Ordening Noord haar eerste vergadering in Zwolle. Dat feit werd 40 jaar later, op donderdag 19 juni 2008 gevierd in kasteel Het Nijenhuis in Heino. Aan de bijeenkomst namen 35 vertegenwoordigers van gemeenten uit de grensstreek, ministeries en de provincies Overijssel, Drenthe en Groningen deel. Van Duitse zijde waren er vertegenwoordigers uit Niedersachsen, Nordrhein Westfalen en enkele Landkreisen en Districten (Bezirken) aanwezig.

Informatie: Petra Timmer, team Communicatie, provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 23 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 18 30 00 03



Provincie Overijssel