Volker Wessels Stevin NV

OV-chipkaart- en fleetmanagementapparatuur in bussen Connexxion

20 juni 2008

Vialis Infratechniek heeft de laatste (dienstregelings)bus van Connexxion uitgerust met OV-chipkaart (e-ticketing) en fleetmanagementapparatuur. De afgelopen 16 maanden heeft het installatiebedrijf van Vialis circa 1.850 bussen uitgerust met de nieuwste technische snufjes. Niet alleen werden de bussen klaargemaakt voor de OV-chipkaart en werd een route-informatiesysteem ingebouwd, ook enkele andere installaties werden onder handen genomen.

De 1.850 Connexxion-bussen kwamen uit ruim 25 concessiegebieden naar de installatielocatie in Haarlem. Connexxion heeft gedurende de looptijd van het project steeds 75 reservebussen ingezet om de dienstregeling in de concessies ongestoord te kunnen laten verlopen.

In een strak schema heeft Vialis Infratechniek gemiddeld 30 bussen per week onder handen genomen, met uitschieters naar ruim 50 bussen. In totaal hebben 80 verschillende typen bussen de locatie in Haarlem aangedaan. Voor elk type bus moest afzonderlijk worden bekeken hoe de nieuwe boordcomputer en de apparatuur voor de OV-chipkaart moest worden ingebouwd. Omdat iedere bus anders is, werden er voor ieder bus aparte engineerings- en inbouwdocumenten opgesteld aan de hand waarvan materiaal besteld werd.

"In en uit" was er voor elke bus maximaal drie dagen beschikbaar om deze klaar te maken voor het nieuwe vervoersbewijs. "Een gigantische operatie, zeker ook voor de klant", laat projectleider Erik Donker weten.