Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 juni 2008

Schriftelijke vragen van de leden Arib en Dijsselbloem (beiden PvdA) aan de minister van Justitie, de minister van Jeugd en Gezin en Staatssecretaris voor Onderwijs, Cultuur en wetenschappen

over lijfstraffen in het islamitisch onderwijs


1.
Hebt u kennisgenomen van het artikel in Trouw waarin sprake is van lijfstraffen op Islamitisch weekendonderwijs en andere vormen van particuliere koranlessen plaatsvinden?


2.
Zijn bij u of een van uw diensten signalen bekend over lijfstraffen of andere vormen van geweld tegen kinderen binnen dit soort onderwijs? Zo ja, sinds wanneer en hoe hebben deze signalen u bereikt?


3.
Gaat het hier om een probleem dat zich alleen binnen het Stadsdeel Slotervaart in Amsterdam voordoet of komt dit ook elders in het land voor waar Islamitisch weekendonderwijs en andere vormen van particuliere koranlessen wordt georganiseerd?


4.
Hebt u zich op de omvang van dit probleem? Zo nee, bent u bereid binnen afzienbare tijd een onderzoek hiernaar te doen? Is het mogelijk dat de Inspectie voor de Jeugd zorg of de onderwijsinspectie op korte termijn gesprekken voert met ouders, kinderen en anderen betrokkenen om in ieder geval de kinderen die nu gebruik maken van dit soort onderwijs te beschermen?


5.
Bent u het met ons eens dat lijfstraffen in strijd zijn met het Burgerlijk Wetboek waarin gesteld dat "gebruik van geestelijk of lichamelijk geweld jegens of van enige andere vernederende behandeling van kinderen in de verzorging en opvoeding" niet mag? Zo ja, welke sancties bent u bereid te ondernemen tegen degene die zich schuldig maken aan dit soort praktijken?


1. Trouw d.d. 20 juni 2008

Met vriendelijke groet,

Leo van der Helm
PvdA persvoorlichting
telefoon 070-318 2704