B EN W BERICHTEN 2008 -- 23 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 17 juni

Burgemeester


* (17-06) Het college van B en W stelt de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor de ontvangst van de ploegen en begeleiders van de Champions Trophy (internationaal hockeytoernooi) op maandag 23 juni. De organisatie is in handen van Rotterdam Topsport, de wethouder Sport is gastheer.

Wethouder Participatie en Cultuur


* (17-06) Het college stelt de raad voor om de motie van mevrouw J.J. Verwijs e.a. (2006-2859) over de salariëring van medewerkers Jeugdtheater Hofplein, af te doen. De motie verzocht het college in gesprek te gaan met Jeugdtheater Hofplein over de salarisproblematiek, met als doel tot een oplossing te komen die de voortzetting van de activiteiten mogelijk maakt. Naar aanleiding van dit gesprek heeft de wethouder cultuur aan Audit Services Rotterdam (ASR) gevraagd een nadere analyse te maken van de financiële knelpunten bij Jeugdtheater Hofplein. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek stelt het college de raad voor om geen extra middelen ter beschikking te stellen voor de verhoging van de salarissen. Wel stelt het college eenmalig het restant beschikbaar van de laatste tranche van de aanvullende gemeentelijke subsidie (¤ 88.500.-) voor 2008, ter compensatie van de salarisachterstanden bij Jeugdtheater Hofplein.

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (17-06) Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de conceptbegroting 2009 van de DCMR Milieudienst Rijnmond, onder voorbehoud van de uitkomsten van de Rotterdamse begrotingsbehandeling. De raad is gevraagd haar reactie te geven, ter voorbereiding op de besluitvorming door het Algemeen Bestuur van de DCMR op 2 juli a.s.


* (17-06) Het college van B en W heeft ingestemd met de 'Schaderegeling Tweede Maasvlakte'. In deze regeling is de procedure opgenomen voor de behandeling van verzoeken om schadevergoeding die gerelateerd zijn aan de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Door vaststelling van deze regeling neemt de gemeente Rotterdam deel aan een gemeenschappelijk loket, waarin ook de ministeries van V en W en LNV en de gemeente Westvoorne zijn vertegenwoordigd. Door alle verzoeken om schadevergoeding onder één loket te brengen, ontstaat voor belanghebbenden een overzichtelijke situatie.


* (17-06) Het college heeft besloten de rapportage van Berenschot over de Optimalisatie van de zeggenschap over Rotterdam Airport in een openbare commissievergadering te bespreken. Hiermee komt het college tegemoet aan een wens van de raadscommissie Economie, Sociale Zaken, Milieu en Vervoer. Daarnaast heeft de Economic Development Board Rotterdam (EDBR) op 2 juni jl. advies uitgebracht aan de gemeente Rotterdam over de toekomst van Rotterdam Airport. Het college van B en W komt nog met een reactie op dit advies. Ook zal er vervolgonderzoek gedaan worden naar de (maatschappelijke) effecten van verwerving van een aandelenbelang door de gemeente Rotterdam in de Holding Rotterdam Airport BV.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte


* (17-06) Het college heeft de circulaire 'Begroting 2009' vastgesteld.


* (17-06) Het college heeft haar reactie op het advies van de Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) op de jaarrekening 2007 vastgesteld. Over een aantal aanbevelingen is het college kritisch en voor een deel neemt het college de aanbevelingen van de COR over.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (17-06) Het college heeft kennisgenomen van het advies van de Algemene Bezwaarschriftencommissie (ABC) over een bezwaarschrift over het voorbereidingsbesluit Wildersekade 98. Het college legt dit advies aan de raad voor ter beslissing.

2. (17-06) Het college heeft kennisgenomen van het advies van de Algemene Bezwaarschriftencommissie (ABC) over een bezwaarschrift tegen het toekennen van een vergoeding van planschade. Het college legt dit advies aan de raad voor ter beslissing.

3. (17-06) Het college gaat akkoord met de deelname van wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) aan een studiereis naar Valencia van 5 tot en met 7 november 2008. De wethouder gaat samen met marktpartijen en ambtenaren van verschillende gemeentelijke diensten die betrokken zijn bij de woningbouw in Rotterdam. De deelnemers gaan inspiratie opdoen en met elkaar in discussie over de resultaten en doelstellingen van de aanpak van de woningbouw in Rotterdam. De afspraken over de stadsvisie en het woningbouwprogramma, die gemaakt zijn tijdens de vorige studiereis in Montpellier, worden hierbij gebruikt als leidraad.

4. (17-06) Het college heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan 'Hordijkerveld' vrij te geven voor vooroverleg. De huidige plannen zijn verouderd. Bovendien worden straks verschillende bestemmingsplannen in het gebied samengevoegd tot één nieuw bestemmingsplan.

5. (17-06) Het college heeft besloten een verzoek van de Centrale Huisartsenposten Rijnmond af te wijzen. De huisartsenpost vroeg om vergoeding van de kosten die zijn gemaakt toen in 2007 korte tijd brandwachten moesten worden gestationeerd bij de huisartsenpost in het Sint Franciscus Gasthuis..

6. (17-06) Het college stelt de raad voor een omissie in de Rotterdamse bouwverordening te herstellen door aanpassing van één van de artikelen uit de bouwverordening.

7. (17-06) Het college stelt de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Wilhelminakade, om na het verlenen van de benodigde vrijstelling, het realiseren van de het project 'De Rotterdam' mogelijk te maken. In 'De Rotterdam' komen kantoren, woningen en een hotel.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid


* (17-06) Het college van B en W maakt ¤ 1.521.352, - van het gemmeentefonds over naar de GGD voor het uitvoeringsprogramma Intensivering Mantelzorgondersteuning 2007-2010. Landelijk is een bedrag van ¤ 32 miljoen beschikbaar ggekomen en verdeeld over de gemeenten via het gemeentefonds. Dit extra éénmalige bedrag is in feite een doeluitkering ten behoeve van de mantelzorgondersteuning.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (17-06) Het college heeft besloten door te gaan met de stimulering van ambtenaren om via de stichting WorkMate vrijwilligersactiviteiten te verrichten voor maatschappelijke organisaties in de stad. Daarvoor kunnen medewerkers extra verlof inzetten.


* (17-06) Het college heeft besloten om positief te adviseren op de rapportage 'Hoofdkenmerken Stadstram' van de stadsregio Rotterdam. In februari 2006 heeft het dagelijks bestuur van de stadsregio de studie Update OV-netwerk behandeld. Hierin kwam naar voren dat er, naast de hoogwaardige TramPlus-lijnen voor vervoer over de langere afstand, ook behoefte is aan de Stadstram. De Stadstram is een hoogwaardige vorm van tramvervoer voor kortere afstanden. Daarvoor is een kwaliteitsimpuls voor tramlijnen 4,7 en 8 gewenst. Deze kwaliteitsimpulsen omvatten onder meer de verbetering van halteafstanden, haltetoegankelijkheid en punctualiteit en reissnelheid van de Stadstram. In de rapportage van de stadsregio staat beschreven hoe de kwaliteitsimpulsen bereikt kunnen worden.

3. (17-06) Het college heeft een tijdelijke maatregel vastgesteld voor het parkeren door leerkrachten in de Tarwewijk.

Schriftelijke vragen

(17-06) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:


* D. Hoogland (PvdA) over krakers op de Mathenesserdijk.


* M.G.T. Pastors (Leefbaar Rotterdam) over Projecten op Rotterdam Airport.


* F. Talbi (PvdA) over de toename in het gebruik van de voedselbank.

Bezoekadres: Stadhuis, Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012 / 3000 KP Rotterdam

Website: www.stadhuis.rotterdam.nl

E-mail: communicatie.bestuursdienst@bsd.rotterdam.nl

Fax: (010) 417 21 54

Telefoon: (010) 417 29 18