Time : 15:05:38
Date : 20 June 2008
Sender Name: Agence Fédérale de Contrôle Nucléaire

Nucleaire en radiologische bescherming in België: hoe staat hetermee?

Brussel, 20 juni 2008- Het aantal voorvallen met impact in de nucleaire en radiologische sectoren is in 2007 in België beperkt gebleven. In de nucleaire elektriciteitssector registreerde het FANC (Federaal Agentschap Voor Nucleaire Controle) tien voorvallen, allen zonder radiologische impact voor mens en omgeving. In de medische sector werd één belangrijk stralingsincident opgetekend, naast een aantal kleinere maar niet onbelangrijke voorvallen die om een aangepaste aanpak vragen. Daarbij werden meerdere patiënten fout bestraald tijdens een behandeling in radiotherapie. In de industrie werden drie incidenten gemeld. Van de 161 alarmen die het TELERADmeetnet van het FANC registreerde (220 meetpunten verspreid over het gehele land) bleek geen enkel een radiologische impact te hebben en de meeste waren van natuurlijke oorsprong. 'Veiligheid en een actieve veiligheidscultuur moeten in de nucleaire en radiologische sectoren een permanent aandachtspunt blijven om de bescherming van de bevolking, de werkers en het leefmilieu te blijven garanderen. In de medische sector is vooral de verbetering van het meldingssysteem een absolute prioriteit. ' Dat stelt het FANC naar aanleiding van de voorstelling van zijn Jaarverslag 2007.

Het FANC benadrukt, gezien de risico's van ioniserende straling, dat waakzaamheid en continue verbetering een absolute prioriteit moet blijven in alle betrokken sectoren. Dit in de eerste plaats om risico's te voorkomen en in de tweede plaats om zekerheid te hebben dat er snel en accuraat kan worden opgetreden om de bescherming van de bevolking, de werkers en het leefmilieu te garanderen mocht zich toch een incident voordoen.
Om dergelijk beleid te stimuleren vult het FANC zijn controle-opdracht ruim in. Naast de continue controle organiseerde het Agentschap het voorbije jaar opleidingen voor verschillende doelgroepen zoals bvb. bestuurders van voertuigen, verplegend personeel, radiologen, brandweer, ... .
Elk van ons ondergaat in meer of mindere mate de effecten van al dan niet natuurlijke ioniserende straling. Om het bewustzijn wat dat betreft te vergroten en vooral de kennis over hoe zichzelf en/of zijn omgeving te beschermen, voerde het FANC verschillende sensibiliserings- en informatiecampagnes. Zo naar de bevolking over de aanwezigheid van radon in bepaalde regio's en ook naar vrouwen met een zwangerschapswens. Naar de tandartsen loopt eveneens een grootscheepse regularisatiecampagne.
De vernieuwde website die eind 2007 werd gelanceerd moet ten slotte eenieder op elk moment toegang verlenen tot alle relevante informatie (www.fanc.fgov.be), zoals onder meer het permanente meetnetwerk TELERAD. Transparantie is een belangrijke voorwaarde voor een goed nucleair en radiologisch veiligheidsbeleid. Met haar website www.fanc.fgov.be draagt het FANC hieraan bij: informatiedossiers, revisieverslagen, actuele thema's,... zijn er toegankelijk voor iedere geïnteresseerde.
Een belangrijke stap in de richting van een nog meer efficiënte controle heeft het FANC gezet met de oprichting van Bel V. Controle in de nucleaire en radiologische sector vereist niet enkel een hoge expertisegraad, maar ook een strategische, gestroomlijnde aanpak. Tot eind 2007 gebeurde de controle in de installaties en inrichtingen door een door de uitbaters voorgestelde en door het FANC aangeduide controle-instelling (AVN, AVC-Controlatom of Technitest). Een geregelde kritiek op dit systeem was de vrees voor een mogelijke belangenvermenging. Om dit te ondervangen heeft het FANC, op aansturen van het parlement, eind 2007 een filiaal opgericht, Bel V geheten. De activiteiten en experten van de erkende controle-instellingen zullen daarin worden ondergebracht. Vanaf de aansluiting van de controle-instelling bij Bel V zullen de controles dan rechtstreeks in opdracht van het FANC gebeuren, waardoor de objectiviteit ervan gegarandeerd is. De erkende controle-instelling AVN stapte hier als eerste mee in.

Een greep uit het jaarverslag

Status in de nucleaire centrales en -installaties

Het FANC inventariseerde in de loop van 2007 in totaal 10 voorvallen in de 2 kerncentrales en in de 5 nucleaire basisinstallaties ( klasse
1) die België telt; ze werden allen gecatalogeerd als INES 1 (INES is de internationale schaal op basis waarvan ongewone voorvallen, incidenten en ongevallen worden ingedeeld), wat wil zeggen dat ze op geen enkel ogenblik de veiligheid van werknemers of bevolking in het gedrang hebben gebracht. Naast de courante controles bezocht een internationaal team van deskundigen OSART (Operational Safety Review Team) de kerncentrale in Tihange. Het FANC keurde inmiddels het actieplan voor verbeteringen goed dat ELECTRABEL als gevolg daarvan indiende. Informatie over de INES-gebeurtenissen, de OSART-audit -met inbegrip van het volledige verslag- en ook de geactualiseerde versies van de 10-jaarlijkse revisieverslagen van de centrales van Doel en Tihange kunnen worden geraadpleegd op de FANC-website (www.fanc.fgov.be). Met deze publicaties wil het FANC bijdragen aan een transparante benadering in de sector.
De audits die in 2007 werden gevoerd bij het IRE (Instituut voor Radio-elementen) in Fleurus en het SCK-CEN in Mol hebben geleid tot belangrijke verbeteracties die vooral in verband staan met de veiligheidscultuur en het verzekeren van de veiligheid op lange termijn.
Uit incidenten bij ons of in het buitenland worden voortdurend lessen getrokken: dit leidde ondermeer tot een extra controlecampagne in die inrichtingen waar een verhoogd risico bestaat omdat er als gevolg van het specifieke productieproces een hoge dosis kan worden opgelopen. Het FANC stelde een minimale eisenbundel op om het veiligheidsniveau in dit type inrichtingen te optimaliseren. Deze werd aan de sector voor commentaar voorgelegd en positief onthaald.

Status in de industriële inrichtingen

In de industrie wordt ioniserende straling onder meer gebruikt op werven om bvb. wanddiktes van buizen of lasnaden te controleren (gammagrafie). Het FANC voerde een diepgaande inspectiecampagne uit in deze sector in samenwerking met de erkende controle-instellingen. Daaruit bleek dat de door de werknemers opgelopen dosissen verlaagd kunnen worden. Dit heeft geleid tot de opstelling van een 10-puntenplan, dat de stralingsbescherming in deze sector moet helpen verbeteren.
De afval- en recyclagesector heeft zich geëngageerd om weesbronnen mee helpen op te sporen via meetpoorten. Deze meetpoorten scannen de aangevoerde vrachten. Weesbronnen zijn radioactieve bronnen die via (huishoudelijk of industrieel) afval, schroot, puin,... in het openbare domein kunnen terechtkomen. Al in 2004 heeft het FANC richtlijnen opgesteld voor het gebruik van deze meetpoorten en voor de behandeling van de gevonden radioactieve voorwerpen. In oktober 2007 ondertekenden het FANC en het NIRAS een overeenkomst die de financiering toelaat voor de verwijdering en verder behandeling van deze zogeheten weesbronnen. Met dit initiatief is België voortrekker in Europa.

Status in de medische sector

In de medische sector startte het FANC een actieve samenwerking op met alle betrokkenen. Doel is om een melding- en kwaliteitssysteem van (bijna) incidenten en ongevallen uit te werken en de betrouwbaarheid bij radiotherapeutische behandelingen te verbeteren. Aanleiding daartoe was een stralingsincident in de medische sector, waarbij meerdere patiënten fout bestraald werden tijdens een radiotherapeutische behandeling. Het FANC voerde verder via de praktijken van artsen een sensibiliseringsactie waarbij vrouwen met een zwangerschapswens
worden aangezet om de arts hier steeds van op de hoogte te brengen om zo elk stralingsrisico te vermijden. Naar de tandartsen toe heeft het FANC een grootscheepse regularisatiecampagne gevoerd, die in 2008 wordt afgerond. Uit de
tussentijdse resultaten blijkt dat ruim 75% van de tandartsen inmiddels volledig in orde is met de reglementaire bepalingen. Van de 25% die niet in orde zijn blijkt de meerderheid niet over een gebruikersvergunning te beschikken, 7% Heeft geen
uitbatingsvergunning.3,5% laat geen jaarlijkse controle door een erkende controle-instelling uitvoeren. Verder steunt het Agentschap verschillende onderzoeken m.b.t. de risico's die van bestraling kunnen uitgaan. Een daarvan bestudeert de
blootstellingrisico's op embryo's via onderzoek op proefdieren. Andere onderzoeken bekijken de blootstellingrisico's voor bepaalde doelpublieken of zoeken een methode voor de evaluatie van de jaarlijks door de bevolking ontvangen stralingsdosis.

Bescherming van bevolking en leefmilieu: meten en voorbereid zijn

TELERAD is het meetnet dat het FANC heeft opgezet om over de radiologische kwaliteit van het Belgische grondgebied te waken. In 2007 werden er 161 alarmen geregistreerd. Geen enkel daarvan had een weerslag op radiologische bloostelling van de bevolking. De meeste ontstonden als gevolg van een natuurfenomeen, van technische gebreken of van het gebruik van een industriële stralingsbron in de nabijheid van een meetstation.
Naast al de aandacht die besteed wordt aan het verbeteren van de veiligheid en de veiligheidscultuur is het zaak om goed voorbereid te zijn wanneer er toch een noodsituatie ontstaat. De noodplanning is in ons land een bevoegdheid van de FOD Binnenlandse zaken. Het FANC staat daarbij in voor de technische assistentie en evaluatie bij nucleaire en radiologische crisissituaties. Er werden vijf nationale en twee internationale nucleaire oefeningen gehouden. Het Agentschap organiseerde in dit kader verschillende informatiesessies voor de intervenanten bij crisissituaties, zoals de brandweer, civiele bescherming,...en ook voor leerkrachten en politie in de gemeente Amay. Speciaal voor de landbouwsector werd een brochure opgesteld over de 'Nucleaire risico's en de landbouwsector'.

Het volledige jaarverslag kan worden geraadpleegd op de FANC-website www.fanc.fgov.be/jaarverslag. Bij raadplegen van de elektronische versie kan u bij talrijke onderwerpen rechtstreeks doorklikken naar meer uitgebreide achtergrondinformatie