Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 juni 2008

Vragen van het lid Kuiken en Roefs (beiden PvdA) aan de ministers van BZK, Justitie en V&W

over de aanpak van wateroverlast door snelle vaartuigen


1. Kent u het bericht "Lefgozer kan op het water zijn gang gaan" uit het Nederlands Dagblad van 17 juni 2008?


2. Deelt u de mening van de leden van de PvdA-fractie dat wateroverlast van snelle vaartuigen (speedboten, waterscooters en jetski's) gelet op recente (dodelijke) incidenten {1}en de toekomende drukte op het water een strengere aanpak rechtvaardigt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen onderneemt u tegen de wateroverlast van snelle vaartuigen?


3. Klopt het dat de politie bij geconstateerde overtredingdingen, bestuurders van snelle vaartuigen, alleen kan bekeuren bij een staande houding? Vindt u dit een wenslijk gegeven? Zo nee, welke maatregel bent u van plan te nemen?


4. Hoeveel snelle vaartuigen zijn er momenteel bij de KLPD geregistreerd? Hoeveel vaartuigen zijn daadwerkelijk actief in gebruik? Indien hier een verschil tussen bestaat, wat is daarvoor de verklaring?
5. Klopt het dat het ontbreken van een duidelijk registratie- en identificatiesysteem een groot probleem is bij zowel de staande houding als ook bij de onduidelijkheid over het aantal in gebruik zijnde snelle vaartuigen?


6. Klopt het dat het Europese Voertuig Identificatie Systeem (EVI) het mogelijk maakt om tot een goed registratie- en identificatiesysteem te komen?


7. Wat zijn de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek van de RDW en de KLPD naar de toepassing van het EVI op snelle vaartuigen om zo tot een duidelijk registratie- en identificatiesysteem te komen. Is de regering voornemers het EVI in Nederland in te voeren? Zo nee, waarom niet?


8. Klopt het dat de politie bij een ernstige overtreding en gevaarzetting niet de mogelijkheid heeft om het vaarbewijs in te nemen? Vindt u dit een wenselijke situatie? Zo nee, wat bent u van plan hier aan te gaan doen?

Met vriendelijke groet,

Leo van der Helm
PvdA persvoorlichting
telefoon 070-318 2704

{1} "Dode en vermisten door ongelukken speedboten", http://www.nu.nl/news/1602340/10/rss/Vermiste_na_speedbootongeval.html