Gemeente Rotterdam

Activiteitenkalender B&W Rotterdam van 23 t/m 29 juni 2008

Wethouder Geluk geeft aftrap Olympische week Schreuder College

Maandag 23 juni om 8.00 uur geeft onderwijswethouder Leonard Geluk de aftrap van de Olympische Week van het Schreuder College bij het stadhuis aan de Coolsingel. Leonard Geluk draagt de olympische fakkel over aan een estafetteteam van docenten, medewerkers en leerlingen van locatie Slinge van het Schreuder College. Via Coolsingel, Kop van Zuid, Maashaven en Ahoy brengt het estafetteteam het olympisch vuur en de olympische vlag naar de Slinge. De hele week staan de olympische sporten centraal op alle locaties van het Schreuder College. Locatie Slinge biedt plaats aan 63 leerlingen van 12 t/m 18 jaar met complexe leer- en/of gedragsproblematiek (cluster-4 school).

(Voor meer informatie: Schreuder College, Corine van Bostelen, tel. 010 - 293 0144)

Wethouder Kriens opent slotconferentie masterclass huiselijk geweld

Maandag 23 juni om 13.00 uur opent wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) de slotconferentie masterclass huiselijk geweld bij Hogeschool InHolland aan de Posthumalaan. Ruim twintig ervaren beroepskrachten, die op sleutelposities werkzaam zijn in de bestrijding van huiselijk geweld en kindermishandeling, presenteren voor collega's, leidinggevenden, samenwerkingspartners en politiek verantwoordelijken hun (verbeter)plannen. Op de slotconferentie staan 'plegers van huiselijk geweld' en 'daderbehandeling' centraal. Dat zijn ook de belangrijkste thema's Donald Dutton, de keynote speaker tijdens de conferentie.

(Voor meer informatie: GGD Rotterdam Rijnmond, Jelle Zeilstra, tel. 010 - 433 9768)

Wethouder Bolsius ontvangt deelnemers World Hockey Champions Trophy

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) ontvangt op maandag 23 juni om 18.00 uur de teams en begeleiders die deelnemen aan de World Hockey Champions Trophy Men 2008 in de Burgerzaal in het stadhuis. Van 21 tot en met 29 juni wordt dit toernooi gehouden in het vernieuwde complex van de Hockey Club Rotterdam. Naast Nederland nemen Australië, Zuid-Korea, Duitsland, Argentinië en Spanje deel aan de Champions Trophy. Het Nederlandse damesteam neemt het in dezelfde week op tegen India, Groot-Brittannië en Zuid-Afrika tijdens een invitatietoernooi. Tijdens de ontvangst zijn internationale en nationale gasten uit de hockeywereld aanwezig, onder wie vertegenwoordigers van de International Hockey Federation en de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond.

(Voor meer informatie: Rotterdam Topsport, Hans Zoethoutmaar, tel. 010 - 497 1212)

Wethouder Geluk geeft startschot bouw Educatief Centrum Lombardijen

Wethouder Leonard Geluk geeft op dinsdag 24 juni om 8.00 uur het startschot voor de bouw van het Educatief Centrum Lombardijen aan de Catullusweg, nabij de bouwplaats. Onder het motto "een goede start is het halve werk!" starten de genodigden met een gezamenlijk ontbijt vanaf 8 uur. Na het ontbijt geeft wethouder Geluk samen met een aantal kinderen van OBS De Catamaran, het officiële startsein voor de bouw. In het centrum worden verschillende functies gehuisvest: de nieuwe wijkbibliotheek en basisschool De Catamaran en binnen het complex de buitenschoolse opvang, de overblijf, een E-centrum (met computers voor algemeen gebruik) en een grote aula voor voorschool- en wijkactiviteiten. Het Educatief Centrum Lombardijen wordt een ontmoetingsplaats voor de hele wijk. Oplevering vindt voor de bouwvak van 2010 plaats.

(Voor meer informatie: Com-Wonen, Tessa Vente, 0900 - 266 966 36)

Wethouder Baljeu neemt oversteekplaats in Schiebroek in gebruik

Wethouder Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) neemt op dinsdag 24 juni om 9.00 uur samen met portefeuillehouder verkeer en vervoer Letty Bekedam (deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek) de nieuwe oversteekplaats aan de Meerum Terwogtlaan in gebruik. De oversteekplaats is vooral bedoeld voor de kinderen die les krijgen op de Openbare Basisschool Schiebroek, die een locatie heeft aan deze straat. De kinderen spelen veel op een speelplaats aan de overkant van de school, waarvoor ze een doorgaande weg moeten oversteken.

(Meer informatie: Chantal Straver, concerncommunicatie Bestuursdienst, tel.

010 - 417 9324)

Wethouder Schrijer reikt certificaten OK keurmerk uit

Dinsdag 24 juni van 16.30 tot 17.30 uur reikt wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) tijdens de OK Zomerborrel de OK Keurmerk certificaten uit aan de OK banken. De zomerborrel vindt plaats bij Parkzicht, Kievitslaan 25. Al vijftien jaar verzorgt OK (Onbenutte Kwaliteiten) activeringstrajecten in Rotterdam. Via het netwerk van OK banken zijn duizenden Rotterdammers actief geworden in hun eigen buurt of wijk. Velen van hen verrichten vrijwilligerswerk en oud-deelnemers benutten hun kwaliteiten in een baan of als zelfstandig ondernemer. Het OK keurmerk is de garantie voor de kwaliteit van OK trajecten. Elke twee jaar worden de OK banken aan een strenge audit onderworpen om te beoordelen of zij nog voldoen aan de eisen. De auditronde van najaar 2007 heeft aangetoond dat dit voor alle OK banken het geval is.

(Voor meer informatie: Stichting Onbenutte Kwaliteiten Rotterdam, Kristel Ceusters, tel: 010 - 404 1344)

Wethouder Kaya in paneldiscussie LaCity '08

Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur neemt op dinsdag 24 juni van 16.30 tot 17.30 uur deel aan een paneldiscussie van LaCity '08 in het auditorium van Hogeschool InHolland, Posthumalaan 90. Het thema is opleiden en rolmodellen, tegen de achtergrond van de diversiteit van Rotterdam.

(Voor meer informatie: School of Social Work InHolland, Josien Hofs, tel. 010 - 439 9455)

Loco-burgemeester Kriens opent Female IAB

Rotterdam organiseert op dinsdag 24 en woensdag 25 juni een Female editie van de International Advisory Board (IAB) Rotterdam, een internationale conferentie met als titel: 'Kansen van diversiteit voor Rotterdam: rolmodellen in opleiding en carrière'. Op dinsdag 24 juni 19.15 uur opent Jantine Kriens de conferentie tijdens een netwerkdiner in de Burgerzaal van het stadhuis. Ook de wethouders Orhan Kaya (participatie), Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) en Mark Harbers (economie, haven en milieu) zijn namens het college aanwezig. De focus van de conferentie ligt op de succesfactoren en belemmeringen die getalenteerde vrouwen van allochtone origine ervaren in hun opleiding en loopbaan (als werknemer of als zelfstandig ondernemer) en de bijdrage die rolmodellen kunnen leveren om hen de top te laten bereiken.

(Voor meer informatie: EDBR, Melanie Twuiver, tel. 06 - 5102 4216)

Wethouder Schrijer bij ondertekening leerwerkplaatsen

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is woensdag 25 juni aanwezig bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor het project Dura Vermeer Leerwerkplaatsen. De bijeenkomst is bij Central Post, het voormalige postcentrum aan het Delftseplein en begint om 16.00 uur in de bouwkeet van Dura Vermeer. De gemeente ondersteunt het project financieel. Doel van dit project is kansarme jongeren weer een kans te geven op de arbeidsmarkt. De jongeren doen drie maanden lang werkervaring op als bouwconciërge op een bouwplaats van Dura Vermeer Bouw Rotterdam. Hun taak is om na werktijd op de bouwplaats toezicht te houden en verdachte zaken door te geven aan de politie. De begeleiding is in handen van Stadstoezicht. Ook krijgen de deelnemers begeleiding van een coach. DAAD, het werkgeversservicepunt van de gemeente, begeleidt de jongeren bij het zoeken naar werk na de leerwerkstage. Er doen op dit moment tien jongeren mee.

(Voor meer informatie: Directie Veiligheid, Richard Anderiesse, tel. 010 417 9196)

Wethouder Schrijer op werkbezoek in Overschie

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) bezoekt op woensdag 25 juni van 14.00 tot 15.30 uur winkelgebied Overschie aan de Abtsweg. Het bezoek begint met een ontvangst in de raadszaal, Burg. Baumannlaan 198. Daarna bezoekt Dominic Schrijer de ondernemers aan de Abtsweg. Onderwerp van gesprek is de omvorming van de Abtsweg tot een buurtsteunpunt (onderdeel van actieprogramma winkelgebieden).

(Voor meer informatie: Deelgemeente Overschie, Marieke Wijsman, tel. 010 - 208 2265)

Wethouder Kriens in debat over sociale samenhang

Op woensdag 25 juni om 20.00 uur neemt wethouder Jantine Kriens deel aan het debat Van barbecue tot burenhulp, hoe geef je handen en voeten aan sociale samenhang? in De Rode Hoed, Keizersgracht 102 in Amsterdam. De avond staat in het teken van de bijdrage die de Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning) kan hebben op het sociale beleid van gemeenten. Het debat wordt georganiseerd door de DSP-groep in samenwerking met De Rode Hoed en het ministerie van VWS. Staatssecretaris Jet Bussemaker neemt ook deel aan het debat. Speciale gastspreker is professor Robert D. Putnam van de Harvard University (auteur van o.a. 'Bowling alone', 'Making democracy work' en 'Better together'). Gespreksleider is Pieter Hilhorst (politicoloog en columnist van de Volkskrant).

(Voor meer informatie: DSP-groep, Carla Kolner, tel. 06 - 1137 8378)

Burgemeester, wethouders en raadsleden lezen op 10 scholen stripverhaal voor

Kinderen kunnen vanaf donderdag 26 juni online speuren in het verleden van Rotterdam. Het Gemeentearchief Rotterdam lanceert dan een website met een digitaal stripverhaal waarin onder meer Erasmus en Lee Towers voorkomen. Burgemeester Opstelten, wethouders Kaya, Baljeu en Geluk en raadsleden Van der Waarde, Sörensen, Cornelissen, Duys en Hagenaars lezen die ochtend een fragment van het verhaal voor aan de leerlingen van groep 7 op verschillende scholen. Het stripverhaal hoort bij de zogenoemde Historiemeter, een meetlat met afbeeldingen uit de geschiedenis van Rotterdam. Tegelijk met de lancering van het stripverhaal laat het archief de Historiemeter aan 6100 leerlingen van groep 7 bezorgen. De strip wordt op de volgende scholen voorgelezen:

· 09.00 - 09.30 uur: OBS Het Landje, locatie bovenbouw, Baan 2-4.

· Voorlezer: burgemeester Ivo Opstelten

· 09.00 - 10.00 uur: OBS De Vierambacht, voorlezer: raadslid Jerry van der Waarde

· 10.00 - 11.00 uur: OBS Finlandia, voorlezer: raadslid Ronald Sörensen

· 10.00 - 11.00 uur: Montessorischool Kralingen, voorlezer: wethouder Jantine Kriens

· 10.00 - 11.00 uur: RKBS Sint Michael, voorlezer: wethouder Orhan Kaya

· 10.00 - 11.00 uur: OBS Plevier, voorlezer: raadslid Theo Cornelissen

· 10.30 - 11.30 uur: OBS De Plevier, voorlezer: wethouder Jeannette Baljeu

· 11.00 - 12.00 uur: De Mare Montessori, voorlezer: wethouder Leonard Geluk

· 13.00 - 14.00 uur: OBS Het Plein, voorlezer: raadslid Karen Duys

· 13.00 - 14.00 uur: PCB Albert Plesman, voorlezer: raadslid Beppie Hagenaars

(Meer informatie: Communicatie Gemeentearchief Rotterdam, Susan Kruidhof, tel.

010 - 243 4675 of 06 - 2515 7797)

Wethouder Schrijer opent Droomplaats Kiekeboe

Op donderdag 26 juni om 9.15 uur opent wethouder Dominic Schrijer (o.a. sociale zaken) kinderopvang de Droomplaats locatie Kiekeboe aan de Overschiese Kleiweg 555 (terrein Stadzicht). De Droomplaats biedt kinderopvang die bijdraagt aan de ontplooiing en ontwikkeling van kinderen in een speciaal voor kinderen aangepaste omgeving, waarbij een huiselijke, vertrouwde sfeer de leidraad is.

(Voor meer informatie: De Droomplaats, Rosetta Klein, tel. 010 - 418 1213)

Wethouder Kriens spreekt op nationaal congres Geïntegreerde eerstelijnszorg

Op donderdag 26 juni om 11.20 uur geeft wethouder Jantine Kriens (o.a. volksgezondheid) een lezing over de rol van de overheid tijdens het nationaal congres 'Geïntegreerde eerstelijnszorg: de praktische aanpak voor horizontale en verticale samenwerking' in het WTC, Beursplein. Centraal thema is de overgang van subsidie naar prestatiefinanciering. Deelnemers zijn eerstelijns zorgverleners zoals huisartsen, psychologen, fysiotherapeuten en directieleden / beleidsmedewerkers van gezondheidscentra, adviesbureaus, patiëntenorganisaties, en bestuurders. Tijdens het congres worden de rollen van verschillende partijen belicht: van patiënt tot overheid en van eerste tot tweede lijn. Aansluitend is er een discussie met o.a. Melanie Schulz (Achmea) over het AWBZ-stelsel.

(Studiecentrum Bedrijf en Overheid, Nicolette Kreber, tel. 040 - 297 2735)

Wethouder Harbers bij presentatie Rotterdam Port Experience

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) is op donderdag 26 juni om 12.30 uur aanwezig bij de presentatie van de Rotterdam Port Experience. Rotterdam krijgt er dit najaar een nieuwe opzienbarende publieksattractie bij: Rotterdam Port Experience. Deze interactieve belevenis moet (inter)nationale bezoekers op een spectaculaire manier de veelzijdigheid van de grootste haven van Europa bijbrengen. Rotterdam Port Experience komt in het voormalige restaurant Prachtig aan het Willemsplein, naast de steiger van de rondvaartboten van Spido. Dit bedrijf zorgt tevens voor de exploitatie. Tijdens de persbijeenkomst presenteren het Havenbedrijf Rotterdam N.V., de gemeente Rotterdam en Kranendonk Experience Network B.V. de plannen voor deze nieuwe publieksattractie over de Rotterdamse haven. De bijeenkomst vindt plaats aan boord van Spido-schip James Cook. De James Cook vaart op 12.30 uur de haven en is om 13.30 uur weer terug op de kade aan het Willemsplein. Aansluitend wordt een rondleiding gegeven in de Rotterdam Port Experience in aanbouw.

(Voor meer informatie: Afdeling Concerncommunicatie Bestuursdienst,

Odie van Eupen, tel. 010 - 417 38 35 of 06 - 510 747 86)

Wethouder Schrijer bij agrarisch overleg met staatssecretaris Aboutaleb

Op vrijdag 27 juni van 14.00 tot 17.00 uur nemen wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) en Hans Broere van werkgeversservicepunt DAAD namens Rotterdam deel aan een agrarisch overleg in het Westland met staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Bij KP Holland, Herenwerf 2 in Maasland, wil staatssecretaris Aboutaleb met gemeenten en werkgevers in gesprek hoe samen te werken om personeelstekorten in de agrarische sector tegen te gaan. Omdat Rotterdam positieve resultaten weet te bereiken met het aantrekken van bijstandsgerechtigden voor de tuinbouw, is Rotterdam gevraagd om een korte toelichting te geven tijdens het programma. Vanuit DAAD probeert de gemeente de vraag van werkgevers te vervullen met werkzoekenden uit de bestanden van CWI, UWV en de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bijzondere aandacht wordt besteed aan die sectoren waar veel werknemers uit Midden- en Oost Europa werk vinden: tuinbouw, haven en bouw.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Petra Verheij, 010 - 417 3515)

Wethouder Harbers opent nieuw kantoor Spark Design

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) verricht op vrijdag 27 juni om 17.30 uur de officiële opening van het nieuwe kantoor van Spark Design in het monumentale pand 'Vertrekhal Oranjelijn' aan de Benjamin Franklinstraat 515. Spark Design & Innovation is een ingenieursbureau dat industriële producten bedenkt, ontwerpt en maakt. Het ontwerpbureau verhuisde eind vorig jaar van Ridderkerk naar Rotterdam. Het bedrijf ontwerpt producten voor de gezondheidszorg, voertuigconcepten en veiligheidsproducten voor de brandweer. Na aankomst in de Carver One, een door Spark Design ontworpen smal driewielig motorvoertuig dat lijkt op een kruising tussen een auto en een motorfiets, verricht wethouder Harbers de officiële openingshandeling.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Odie van Eupen, tel. 010 - 417 38 35 of 06 - 510 747 86)

Loco-burgemeester Kriens opent fototentoonstelling

Loco-burgemeester Kriens opent op zaterdag 28 juni 14.45 uur een foto-expositie met portretten van succesvolle Rotterdamse vrouwen in de Dubbelde Palmboom in Delfshaven, Voorhaven 12. De tentoonstelling is een onderdeel van de manifestatie LaCity. Van 14 juni t/m 12 juli vinden in Rotterdam diverse evenementen en bijeenkomsten plaats die in het teken staan van Rotterdam als vrouwelijke stad.

(Voor meer informatie: Historisch Museum Rotterdam, Heleen de Jong, tel. 010 - 217 6737)

Burgemeester Opstelten opent Galerie op de Rotte

Zaterdag 28 juni om 16.00 uur opent burgemeester Ivo Opstelten de 10e editie van de drijvende zomertentoonstelling Galerie op de Rotte nabij het Noordplein. De tentoonstelling bestaat uit kunstobjecten die drijven op het water van de Rotte, de oudste rivier in Rotterdam. In samenwerking met lokale kunstenaars en ondernemers zorgt Galerie op de Rotte voor muziek en spektakel tijdens de opening van deze lustrumeditie.

(Voor meer informatie: Paul Kuijpers of Janny Veninga, Galerie op de Rotte, tel. 465 2819)

En verder...

is burgemeester Ivo Opstelten gastheer bij de Rotterdamse Veteranendag op de Van Ghentkazerne op vrijdag 27 juni van 10.30 tot 12.45 uur. Om 11.00 uur nuttigt hij de traditionele "blauwe hap" met de veteranen. De Van Ghentkazerne ligt aan het Toepad 120.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Edmond Messchaert, tel. 010 - 417 9119)

reikt burgemeester Ivo Opstelten de prijs uit aan het winnende damesteam van de Hockey Champions Trophee Rotterdam op zondag 28 juni tussen 17.30 en 21.00 uur bij Hockey Club Rotterdam, Hazelaarweg 2.

(Voor meer informatie: HC Rotterdam, Gonnie van Dooren, tel. 010 - 465 1664)

noot voor de redactie/