GroenLinks

Bezuinigingen kinderopvang moeten nog steeds van tafel

20 juni 2008

Het kabinet moet niet bezuinigen maar juist investeren in de kinderopvang. Dat is de inzet van het spoeddebat dat Femke Halsema voor komende week heeft aangevraagd. Hoewel de bedragen minder groot zijn dan eerdere berekeningen, blijft het een feit dat verreweg de meeste ouders per kind bijna 200 honderd euro per jaar gaan inleveren. Vooral grote gezinnen en ouders die gebruik maken van gastouderopvang zullen een rekening van vele honderden euros extra krijgen. GroenLinks vreest dat er moeders zijn die hierdoor gaan besluiten hun baan op te zeggen om fulltime voor de kinderen te zorgen. Dat zou onacceptabel zijn.

Honderden euros per maand
De meeste gezinnen gaan per jaar minimaal 180 euro voor hun eerste kind extra betalen aan de kinderopvang. Een modaal gezin met drie kinderen in de opvang betaalt dan ongeveer 500 euro per jaar extra. Ook de minima moeten lappen: 60 euro per jaar, voor hun is dat geen gering bedrag.Voor ouders die op het platteland wonen, avond- en nachtdiensten werken of voor wie er geen plek is in de reguliere opvang, en daardoor gebruik maken van gastouders, worden hard getroffen door de bezuinigingen. De gastouderopvang wordt twee keer zo duur. Het kabinet mag niet wegkomen met de kreet dat "de kinderopvang betaalbaar blijft".

Laf compromis
De PvdA heeft niet haar zin gekregen: opvang door opas en omas wordt nog wel vergoed. De vergoeding is echter veel lager dan voor de opvang door 'gewone' gastouders. Dat is domweg ongelijke behandeling. Alle gastouders, oma of onbekende, doen hetzelfde werk en hebben daarom recht op dezelfde vergoeding. Het gaat hier niet om een keertje een dagje oppassen op de kleinkinderen, maar om opas en omas die structureel een paar dagen in de week voor de kleinkinderen zorgen zodat hun kinderen kunnen werken.

Bureaucratie wordt niet opgelost maar verplaatst
Het kabinet schaft de gastouderbureaus af, maar komt daarvoor in de plaats met de verplichting voor gastouders om zich aan te sluiten bij de reguliere opvang. Daarmee verdwijnt de bureaucratie niet, maar wordt deze slechts verplaatst van het ene bureau naar het andere. GroenLinks vindt dat het kabinet ouders vertrouwen moet geven: zij kunnen prima zelf beoordelen wat goede opvang is voor hun kinderen.

Femke Halsema
Ineke van Gent

---