Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 20 juni 2008

MICHEL WAISVISZ, DIRECTEUR VAN STEIM (STUDIO VOOR ELEKTRO-INSTRUMENTALE MUZIEK) OVERLEDEN OP 58-JARIGE LEEFTIJD

Michel Waisvisz is woensdagavond 18 juni vredig in zijn huis in Amsterdam overleden, na een gevecht van acht maanden tegen de kwaadaardige cellen in zijn lijf.

Hij is geboren op 8 juli 1949 en was 27 jaar lang directeur van STEIM. Waisvisz overleed op de avond dat vrienden, kunstenaars en muziekliefhebbers uit de hele wereld bijeen waren tijdens een druk bezocht concert ter afsluiting van het seizoen.

Waisvisz was muzikant, visionair, improvisator en uitvinder. Geluid raakte zijn hart en hij liet zich graag verrassen. Hij was een enorme bron van energie die voortdurend via STEIM de wereld in stroomde en die STEIM continu zal blijven inspireren.

Toen enige tijd geleden de ernst van zijn ziekte duidelijk werd heeft het bestuur een interim directie van drie personen benoemd die vanaf dat moment de taken van Waisvisz heeft overgenomen. Het bestuur zal zich de komende tijd richten op het vinden van een nieuwe directeur.

Waisvisz was componist en musicus, maar met name gericht op het live uitvoeren van elektronische muziek. Hij ontwikkelde door de jaren heen vele elektronische muziekinstrumenten. Hiermee kon hij via lichamelijke aanraking en manipulatie elektronische klanken bespelen. soms door letterlijk de elektricteit in de instrumenten aan te raken en daardoor een denkend onderdeel van het instrument te worden. Hij stond als één van de eersten met synthesizers op het podium, en hij is de uitvinder van o.a. de Kraakdoos (1975), de Handen (1984), en het Web (1996). Ook is hij de geestelijk vader van computer-programmatuur voor live performance (LiSa en JunXion).

Waisvisz heeft in de loop der jaren op vele nationale en internationale festivals opgetreden en concerten gegeven. Enkele voorbeelden zijn: ICES festival in London, Concertgebouw in Amsterdam, Mutek festival in Montreal, Philharmonie in Berlijn, Exploratorium in San Francisco, IRCAM in Paris, The Kitchen in New York, het Moers Festival in Moers. Hij heeft ook als 'keynote speaker' presentaties gegeven op internationale conferenties zoals NIME (New Interfaces for Musical Expression), CHI (Computer Human Interaction) en de Mobile Music Workshop.

Naast solo optredens en het componeren voor muziektheater heeft hij samengewerkt met o.a. Laurie Anderson, Steve Lacy, Jan St. Werner (Mouse on Mars), Truus de Groot (Nasmak), Najib Cherradi, Hans Tutchku, Moniek Toebosch, Het Nieuw Ensemble, DJ Spooky, Willem Breuker, The San Francisco Symphony Orchestra en Maarten Altena.

Waisvisz was één van de eerste organisatoren van elektronische muziekfestivals in Nederland. Bij STEIM ontwikkelde hij de Mobile Touch tentoonstelling, een verzameling elektronische muziekinstrumenten die bespeeld worden door aanraking. Deze tentoonstelling reist regelmatig door Europa en de rest van de wereld.

Waisvisz moedigde kunstenaars aan om zich hun instrumenten toe te eigenen door ze te modificeren, en soms zelfs volledig nieuw te bouwen - waardoor hun werk niet besmet wordt door de typische eigenaardigheden van generieke tools. In de jaren 70 introduceerde Waisvisz de slogan: "If you don't open it, you don't own it". Tot de dag van vandaag staat deze uitspraak aan de wortel van de werk-ethiek bij STEIM: kunstenaars worden aangemoedigd om zich actief te bemoeien met het ontwerp en de bouw van authentieke instrumenten voor het live uitvoeren van elektronische muziek.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht