KNHS


Nederland tweede in Super League Rotterdam
20 juni 2008
Hoorn-OBrien

1 | 2 | 3

Nederland behoudt leiding in SSL

ROTTERDAM (KNHS) - Onder toeziend oog van Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft de Nederlands springruiterequipe in de zeer spannende landenwedstrijd van de zestigste editie van het CHIO Rotterdam een fantastische tweede plaats behaald. Met dit resultaat blijft Nederland aan de leiding staan in de tussenstand van de prestigieuze Samsung Super League. De zege in Rotterdam ging naar de Duitse equipe.

Het Oranje kwartet van bondscoach Rob Ehrens (Velp) bestond in Rotterdam uit Angelique Hoorn (Wanneperveen) met Blauwendraads OBrien, Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Monaco, Piet Raijmakers (Asten) met Van Schijndels Rascin en Marc Houtzager (Rouveen) met Opium VS.
De enige amazone in het gezelschap beet voor Nederland op een ijzersterke manier het spits af. In de eerste manche bleef zij direct foutloos. In de tweede manche kwam haar super meewerkende hengst helaas net iets te kort op het middelste element van de driesprong en ontstond er een fout. Gerco Schröder kreeg met zijn inmiddels alweer 17-jarige ruin in de eerste manche één tijdfout en hield in de tweede omloop de lei geheel schoon. Van Schijndels Rascin kreeg in de eerste manche een fout op de uitsprong van de dubbel en was iets te langzaam
- waardoor ook nog een tijdfout genoteerd werd- en ook in de tweede manche kreeg Raijmakers wederom een tijdfout, maar bleef verder knap foutloos. Marc Houtzager kreeg met Opium in de eerste omloop een fout op de sloot en kreeg in de tweede manche een tijdfout en een fout op de uitsprong van de dubbel, de hindernis waar Raijmakers in de eerste manche een fout liet noteren.
Nederland eindigde daarmee op een eindtotaal van 10 strafpunten en een minimale achterstand op de Duitsers, die wonnen met 7 strafpunten. De Belgen, die in La Baule nog wonnen, werden met een totaal van 18 strafpunten derde.

Bondscoach Ehrens kende in de aanloop naar de wedstrijd de nodige tegenslag. Eerst bleek het paard van Vincent Voorn niet inzetbaar, waarna ook het paard van zijn plaatsvervanger Harry Smolders zich in de vrachtwagen blesseerde. Maar een tweede plaats in de wedstrijd en de leiding houden in de Samsung Super League kan niet anders dan tevreden stemmen. "We wilden natuurlijk winnen in eigen huis en kwamen daar heel dichtbij. Mijn complimenten aan de ruiters, die allen weer voortreffelijk gereden hebben! De groep topruiters met toppaarden waaruit ik mijn teams kan samen stellen wordt steeds breder. Dat maakt de keuzes niet makkelijker, maar je daardoor kunnen we wel beter presteren in de gehele Samsung Super League.
"In voorgaande jaren hadden we een wat moeilijke start, nu doen we constant goed mee", vervolgt Ehrens. De bondscoach kijkt dan ook vol vertrouwen naar de volgende Super League wedstrijd, die op 4 juli in Aken verreden wordt. En natuurlijk komt ook het vizier steeds meer richting Hongkong, waar de hippische onderdelen van de Olympische Spelen verreden gaan worden. Met het bekend maken van zijn definitieve team voor de Olympische Spelen wacht Ehrens tot na het internationale concours van Geesteren, dat een week na Aken gehouden wordt. Maar zoals Ehrens zelf aangeeft: "Ik ben een optimistisch mens en we gaan natuurlijk voor goud".

De Nederlandse parcoursbouwer Louis Konickx ontving na de wedstrijd alle lof. Het parcours dat op de fantastische Rotterdamse piste was opgesteld bleek zeer fair en toch selectief. Fouten werden verspreid over het gehele parcours gemaakt, zonder dat één van de deelnemers echt in de problemen kwam. Daarbij bleek de tijd van groot belang. In de eerste manche kregen 15 van de 32 gestarte combinaties een tijdfout, in de tweede manche waren dit er 11. Uiteindelijk bleven alleen de Duitser topruiter Ludger Beerbaum en de Zwitser Pius Schwizer geheel zonder fouten.

Het CHIO Rotterdam, dat dit jaar haar 60-jarige bestaan viert, werd ook dit jaar verblijd met de komst van Hare Majesteit koningin Beatrix. Zij nam het eerste exemplaar van het jubileumboek over het CHIO in ontvangst.

KNHS Mediavoorlichting,
Jantien van Zon / Persburo Melissen

Meer info zie: www.chio.nl

Uitslag Samsung Super League Rotterdam:


1) Duitsland - 7

2) Nederland - 10
Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraads O'Brien - 0 - 4 Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Monaco - 1 - 0 Piet Raijmakers sr. (Asten) - Van Schijndel's Rascin - (5) - 1 Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS - 4 - (5)

3) België - 18

4) Groot-Brittannië - 24

5) Zwitserland - 28

6) Ierland - 30

7) Zweden - 32

8) USA - 34

Tussenstand SSL na 4 wedstrijden:


1) Nederland - 23.5

2) Duitsland - 22

3) België - 19
3) Groot-Brittannië - 19
5) USA - 16.83
6) Zwitserland - 15.08
7) Ierland - 11.83
8) Zweden - 2.75

Data van Samsung Super League wedstrijden 2008:

Rotterdam 20 juni
Aken 3 juli
Hickstead 25 juli
Dublin 8 augustus
Barcelona 21 september (finale)

Foto's: Angelique Hoorn en Koningin Beatrix die het eerste exemplaar van het jubileumboek in ontvangst neemt door www.melissen.net en www.JMint.eu / Cedric Vlemmings