Gemeente Alkmaar

18 juni 2008

EMBARGO TOT 20 juni 2008, 16.30 uur

Ere-insigne in goud voor Jaap Schipper

Op vrijdag 20 juni 2008 om ± 16.30 uur reikt burgemeester P.M. Bruinooge van Alkmaar, het ere-insigne in goud van de stad Alkmaar uit aan Jaap Schipper. Dit gebeurt in basisschool De Driemaster, Gabriël Metsulaan 36, tijdens de afscheidsreceptie van de heer Schipper als directeur van de school.

Na ruim 40 jaar te hebben gewerkt in het onderwijs neemt de directeur van De Driemaster Jaap Schipper afscheid: hij gaat met pensioen. Schipper begon zijn loopbaan als klassenleerkracht waarna hij in 1971 hoofd werd van de Dominicusschool. Aansluitend werkte hij op de Jacobusschool en was hij hoofd van de Paulusschool. Tijdens zijn periode in de wijk 'De Hoef' maakte Jaap Schipper de fusies mee met de Petrusschool, De Ark en de Paus Johannesschool. Uit deze laatste fusie werd in 1995 De Driemaster gevormd met Schipper als directeur.

Jaap Schipper krijgt de onderscheiding vanwege zijn inzet voor het Alkmaarse basisonderwijs en zijn grote betrokkenheid zijn leerlingen en leerkrachten. Naast zijn reguliere werk heeft hij de school opengesteld voor jonge sporttalenten (Loot-school) en het stimuleren van kunsteducatie. Daarnaast heeft hij ruim 35 jaar de lampionoptocht van 7 oktober mede georganiseerd, was hij jeugdleider bij de pupillen van AFC'34, heeft hij zich met enthousiasme ingezet voor het project De Brede School en organiseert hij denksporten voor de jeugd.

Als hoogtepunt van zijn schoolloopbaan noemt Schipper: "Voor mij was dat onder andere het aannemen van de eerste vluchtelingen in Alkmaar. Plotseling stond er een Canadese mevrouw voor de schooldeur met 15 kinderen uit De Vluchthoef. In iedere groep zijn 2 kinderen geplaatst en we hebben ze met liefde opgevangen!"

Op de oorkonde die hoort bij de ere-insigne staat vermeld: "als bewijs van waardering voor zijn jarenlange inzet in het onderwijs, zijn idealisme en zijn warme hart voor kinderen, op velerlei gebied."



Gemeente Alkmaar