Gemeente Rotterdam

Op vrijdag 20 juni 2008 gaat het nieuwe fietsteam van Stadstoezicht officieel van start.

Sinds twee maanden zet Stadstoezicht voor de surveillance in het Oude Westen een fietsteam in. Het fietsteam is vooral actief in de driehoek West-Kruiskade, s-Gravendijkwal en Nieuwe Binnenweg. Als aanvulling op de bestaande inzet, wordt door het fietsteam speciaal gelet op overlastgevers op het gebied van drugs, vervuiling (huisvuil) en ander afwijkend gedrag. De Stadsmarinier voor het Oude Westen en Stadstoezicht hebben gezamenlijk de plannen voor het fietsteam ontwikkeld. Op vrijdag 20 juni gaat het team officieel van start in het nieuwe fietsuniform.

Sneller reageren
Het fietsteam kan sneller surveilleren, belangrijke informatie wordt daardoor ook sneller doorgegeven aan collegas in de wijk. Bovendien worden straten door de grotere mobiliteit van het fietsteam meerdere keren in de surveillance meegenomen. Overlastgevers welke aan de aandacht van de surveillerende interventiemedewerkers proberen te ontsnappen hebben weinig kans doordat het fietsteam steeds in hoog tempo verschillende hot spots in de wijk kan controleren. Verder kan de fiets als een geweldloos instrument worden gebruikt om effectief in te grijpen, door letterlijk met de fiets de partijen uit elkaar te houden.

Herkenbaar en verrassend
In de afgelopen twee maanden is gebleken dat de herkenbaarheid van de surveillerende interventiemedewerkers sterk is verbeterd, vooral door de fietshelmen. Met het speciale fietsuniform dat vanaf vrijdag wordt gebruikt zal de herkenbaarheid verder vergroot worden. Een bijkomend voordeel van de fiets is de vrijwel geruisloze benadering waardoor het verrassingeffect groot is.

Samenwerking politie
In nauwe samenwerking met het fietsteam van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond, bureau Eendrachtsplein, is de selectie van fietsen en kleding tot stand gekomen. Verder heeft de politie voorlichting en training gegeven aan het fietsteam van Stadstoezicht.

Deelnermers Fietsteam van Stadstoezicht

Twee medewerkers van het fietsteam in hun nieuwe uniform.

Bron: Stadstoezicht Rotterdam, 20-06-2008