Kunstzinnige exoten in het Belmonte Arboretum

09/06/2008 15:07

Brody Creatieve Communicatie

Persuitnodiging

voor een bezoek aan Beelden op de Berg op 22 juni 2008

Deze zomer wordt de 9e editie gehouden van de kunstmanifestatie Beelden op de Berg. Decor is het prachtige Belmonte Arboretum. Deze botanische tuin is beroemd om zijn collecties rododendrons, magnolia's, azalea's en meidoorns. Wij nodigen u van harte uit om de kunstmanifestatie in deze prachtige omgeving op 22 juni te bezoeken.

Het Belmonte Arboretum is een bijzondere botanische tuin die beheerd wordt door Wageningen Universiteit. Bijzonder vanwege zijn collectie bomen en planten, maar ook bijzonder vanwege de ligging, namelijk op de Wageningse berg. Dat maakt een bezoek aan dit arboretum meer dan de moeite waard. Wandelend door de tuinen langs de bergrand heeft de bezoeker een prachtig uitzicht over de Nederrijn en het Betuwse landschap aan de overzijde van het water. De kunstmanifestatie Beelden op de Berg voegt daar nog eens een extra dimensie aan toe.

Wisselwerking tussen bomen en kunst

De buitententoonstelling wordt eens in de vijf jaar gehouden. Dit keer is gekozen voor het thema 'Exoten'. Exoten zijn uit het buitenland afkomstige plant- en diersoorten die een plaats zoeken tussen de autochtone flora en fauna. Het arboretum biedt plaats aan bomen en planten van over de hele wereld. Juist daarom is het een geschikte plaats als tijdelijk nieuw onderkomen voor exoten uit de beeldende kunst. Zij moeten overleven in een voor hen vreemde omgeving en zo ontstaat een wisselwerking tussen de bomenverzameling en beeldende kunst. Gaat de beeldende kunst een dialoog aan of verdringt zij de oorspronkelijke 'bewoners' van het arboretum? Irriteert haar aanwezigheid of zorgt het voor een nieuwe beleving van de ruimte? Een tiental kunstenaars probeert hierop een antwoord te vinden.

Kunstlunch en locatietheater

Juist op 22 juni zijn alle kunstwerken te zien, waaronder Rest., een openluchtrestaurant met kunstlunches van 'restproducten' en een theatervoorstelling met 'gestrande' baronnen in de bomen. Juist de natuurlijke omgeving van het prachtige arboretum geven deze kunstprojecten een bijzondere lading. Ook daarvoor bent u van harte uitgenodigd.

Informatie

Wat: Exoten, Beelden op de Berg 2008

Waar: Belmonte Arboretum, Generaal Foulkesweg 94, Wageningen

Looptijd: 8 juni t/m 21 september 2008

Toegang: Exoten is gratis te bezoeken.

Open: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur. Op vrijdag tot 21.00 uur

Aanmelden

Graag horen wij of wij u de 22e juni kunnen verwachten. U bent welkom van 11.00 - 17.00 uur. Aanmelden voor Rest. of het theater kan via kim@beeldenopdeberg.nl / 06 46 10 72 98. U kunt tijdens uw bezoek aan Beelden op de Berg spreken met curator Kim Knoppers en met een aantal kunstenaars. Geef bij uw aanmelding even aan of u daar gebruik van wilt maken en welk tijdstip u daarvoor het beste uitkomt. Wilt u nu al meer weten over de kunstmanifestatie? Kijk dan op www.beeldenopdeberg.nl en op www.therest.nl. Wilt u meer weten over het Belmonte Arboretum? Kijk dan op www.botanischetuinen.wur.nl/NL/belmonte/.

Foto van de opbouw van kunstwerk (Zingende violen) door kunstenaar Ronald van der Meijs.

Fotograaf: Harry Harsema, GAW/BvBeeld





http://www.beeldenopdeberg.nl

http://www.brody.nl