Gemeente Eindhoven

Persbericht 17 juni 2008, no. 168

Opknapbeurt en verrijking met fontein

Feestelijke opening Hendrik de Keijzervijver op 22 juni Op zondag 22 juni a.s. wordt een centrale plek in De Barrier, de compleet opgeknapte eendjesvijver, ook echt weer van de wijk. Compleet met de zo vurig gewenste fontein. De bijbehorende verlichting zal bij speciale gelegenheden de fontein in diverse tinten laten kleuren.

Om 13.00 uur start een feestelijk programma rond de vijver. Eerst draagt wethouder Mary Fiers de fontein symbolisch over aan de buurt. Henk Engels (lichtjesroute) krijgt dan op ludieke wijze de sleutels van de kast waarin de fonteintechniek en âaansturing zit. Daarna worden de mozaïeken onthuld die gemaakt zijn in het kader van de wijkvernieuwing. Ze zijn gemaakt door bewoners onder wie veel kinderen. Ze beelden 3 themaâs uit: bewoners, woningen en voorzieningen. De mozaïeken krijgen op 22 juni een mooi plekje in het groen rond de vijver.
Hondenpoep
Vervolgens is het tijd voor een serieus onderwerp: de overlast die hondenpoep veroorzaakt. Medewerkers van Stadstoezicht geven uitleg over de nieuwe regels: aanlijnen was al verplicht, maar hondenpoep moet nu ook óveral worden opgeruimd.

Speciaal voor de Barrier-jeugd is er een leuke kinderactiviteit in de natuur rondom de vijver. Vrijwilligers van het IVN en uit de buurt gaan rond 13.30 uur op ontdekkingstocht met kinderen van ± 4-12 jaar. Het toepasselijke thema is: eenden.

Er is koffie en thee en natuurlijk wat lekkers voor de kinderen. Rond 14.30 uur is het officiële programma afgelopen. De Barrier kennende zal het - als het weer een beetje meewerkt - een gezellige en drukke middag worden.
Ontwerp
Het ontwerp voor de opgeknapte vijver en het groen eromheen is samen met enkele bewoners gemaakt en gebaseerd op de oorspronkelijke symmetrische structuur van de begroeiing rond de vijver. Daarom zijn enkele bomen gerooid, hulsten gesnoeid en zijn er nieuwe planten en bomen gezet.

Ook is rekening gehouden met de eenden die in de vijver komen en met het uitzicht van omwonenden. Om de vijver is een hek gezet, enerzijds om te voorkomen dat kinderen bij het water kunnen, anderzijds om de honden van het gras te weren.

Tenslotte is de vijver verrijkt met een fontein, zodat men ook als er geen lichtjesroute is, kan genieten van het spuitende water.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00