Gemeente Schiedam


Juni

Vintage design in historische binnenstad


18 juni 2008

De karakteristieke binnenstad van Schiedam is zondag 22 juni tussen
10.00 en 17.00 uur het decor van DesignTrade, een openlucht vintage design markt. Hier worden originele vintage design meubelen verkocht uit de jaren 1950 tot heden. Verder openen twee nieuwe tentoonstellingen in het Stedelijk Museum Schiedam, is Schiedam op de skates te ontdekken en vieren de Rolantinos de twaalfde editie van het Festival Muziek & Handicaps: Wij gaan ervoor!

Designtrade Door het bij elkaar brengen van winkels en verzamelaars uit binnen- en buitenland biedt DesignTrade bezoekers een groot assortiment aan design & lifestyle producten uit de jaren 1950 tot heden. Op de designmarkt hebben onder meer de initiator van de markt, Galleryshop, en Zabazoom en Expreszo uit Schiedam een stand. Ook SPOTTdesign (Den Haag), Plastiek Antiek (Leiden) en Funky Stuff Design (Haarlem) tonen hun collectie uit de jaren zestig en zeventig. Uit Rotterdam zijn onder meer Seventiesdesign.com en Retro 13 aanwezig. De markt is gratis toegankelijk en wordt gehouden op de Schie/ Doeleplein.

Nieuwe tentoonstellingen Stedelijk Museum Schiedam Op zondag 22 juni zijn ook twee nieuwe tentoonstellingen in het Stedelijk Museum Schiedam te zien: Kunst uit huis IV: Otto L. Schaap. Content Art Consumer en Unisono 19: Cristina Lucas - TALK. Voor het eerst is de privéverzameling van Otto Schaap te zien in een tentoonstelling. Als gepassioneerd verzamelaar van hedendaagse kunst en Afrikaanse etnografica heeft Schaap inmiddels een omvangrijke collectie bijeengebracht. Bezoekers kunnen 125 werken van onder meer Erik Andriesse, Stephan Balkenhol, Tom Claassen en Marlene Dumas zien. Het werk van de Spaanse kunstenares Cristina Lucas (1973) geeft een verfijnde vorm van satire weer. De videoanimaties en -performances van Lucas zijn speels, humoristisch en theatraal. Lucas kraakt sociale, culturele en politieke clichés. Verstarde beeldvorming over man en vrouw, mens en dier, realiteit en fictie of kunst en religie wordt door haar gekanteld en gekeerd, uitvergroot en ondermijnd. Haar werk is een correctie op stereotiepen. Vertrouwde categorieën en grenslijnen blijken ineens elastisch als kauwgom.

Skatenight en Festival Muziek & Handicaps
Wanneer het weer het toelaat, kunnen diegenen die het weekend actief willen beginnen de skates onderbinden en op vrijdagavond 20 juni meerijden met de Skatenight. De tocht is circa 15 km lang en gaat langs alle leuke plekken van Schiedam. Op het Stadserf zijn deelnemers vanaf 18.30 uur welkom waarna om 19.30 uur de tocht van start gaat. Tot 23.00 uur is er een gezellige buitenbar op het Stadserf. Op ditzelfde Stadserf in het Theater aan de Schie wordt zaterdag 21 juni voor de twaalfde keer het Festival Muziek & Handicaps: Wij gaan ervoor! georganiseerd. Marnix Kappers presenteert het festival met optredens van vier muziekgroepen met allen deelnemers met een beperking. Dit zijn: De Rolantino's uit Schiedam, De Swingende Wielen uit Woerden, De Music & Plaisure Band uit Appingendam en de groep "GODA" uit Siauliai/Litouwen. Artiesten die optreden zijn De Alpenzusjes, Ad van Opstal, Celtic Swing en Marijke van Seters.

Skate Night Schiedam
vrijdagen 20, 27 juni 2008
aanwezig 18.45 uur; tocht 19.30 - 22.00 uur
Stadserf
www.welzijnschiedam.nl

Festival Muziek & Handicaps: Wij gaan ervoor!
zaterdag 21 juni
aanvang 19.15 uur

10,00
Theater aan de Schie, Stadserf
www.rolantinos.nl

Tentoonstellingen Kunst uit huis IV: Otto L. Schaap. Content Art Consumer en Unisono 19: Cristina Lucas - TALK

22 juni t/m 31 augustus 2008
Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112 114
www.stedelijkmuseumschiedam.nl

DesignTrade
zondag 22 juni 2008

10.00 17.00 uur
Schie/ Doeleplein, Schiedam
gratis entree
www.designtrade.nl