Gemeente Den Haag

Minister Vogelaar komt voor Haagse aanpak inburgering naar Bouwlust

Minister Ella Vogelaar en wethouder Rabin Baldewsingh brengen zondag 22 juni een bezoek aan de inburgeringsdag in wijkcentrum Bouwlust in Den Haag. Zij zullen tussen 10.15 en 11.15 uur aanwezig zijn om zich te informeren over de Haagse aanpak om inburgeraars te werven. Voor deze dag zijn ruim 900 inburgeraars uitgenodigd. Het gaat om mensen die verplicht moeten inburgeren. Zij kunnen zich die dag direct aanmelden voor een inburgeringstraject bij taalaanbieder Mondriaan.

De gemeente Den Haag organiseert sinds juli 2007 inburgeringsdagen. Volgens deze nieuwe unieke aanpak zijn er tot nu toe vier stedelijke bijeenkomsten geweest in Concordia. De inburgeringsdag zondag is de eerste wijkgerichte dag. Deze intake-dagen worden georganiseerd in wijken waar veel mensen wonen die in aanmerking komen voor een inburgeringstraject. Daarmee wil de gemeente zoveel mogelijk Hagenaars stimuleren zich aan te melden voor zo'n traject. Op de bijeenkomsten in Concordia hebben zich in totaal 756 mensen aangemeld voor hun inburgering.
Sinds kort is er ook een speciaal wervingsteam van de gemeente actief in de wijken om inburgeraars te werven. Dit team organiseert ook participatieplekken bij maatschappelijke instellingen. Via een maatschappelijke participatieplek leren mensen in de praktijk oefenen met de Nederlandse taal.

In 2007 is de nieuwe Wet inburgering (Wi) van kracht geworden. Toen werd al snel duidelijk dat de wet moeilijk uitvoerbaar was. Weinig inburgeraars, lege lokalen en ontslagen medewerkers waren het resultaat. Inmiddels is de wet aangepast. Om de werving van inburgeraars succesvoller te laten zijn, heeft de gemeente Den Haag een nieuwe wervingaanpak ontwikkeld. Deze aanpak is tot nu toe succesvol.

Noot voor de pers:
Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Ankie Pastoors: 070 - 353 2325 of 06 - 52 582 382.

Dit persbericht is tevens een uitnodiging om bij het werkbezoek van minister Vogelaar aanwezig te zijn. U bent van harte welkom. Het adres van Wijkcentrum Bouwlust is Eekhoornrade 215.