Ingezonden persbericht




Wereldprimeur door Tilburgse koren.

Tijdens een concert op zondag 22 juni in de Vredeskerk, Ringbaan West 96 te Tilburg zal Het Parochieel Kerkkoor Goirke en het R.K. Koor Gasgothe een CD presenteren van de Duits / Amerikaanse componist Theodore Von La Hache (1822-1869).
Dhr. H. Backx, wethouder van de gemeente Tilburg, zal dan het eerste exemplaar in ontvangst nemen.
De koren staan onder leiding van dirigent Jos Vingerhoets en worden begeleid door de organist Harry Swinkels. Het concert begint om 12.00 uur en de toegang is gratis.

Op de CD staat een drietal missen van Von La Hache. Deze zijn in 2007 opgenomen in de Goirkese Kerk. Zowel van de bijzondere akoestiek van deze kerk als van de kwaliteiten van het prachtige Smits-orgel werd dankbaar gebruik gemaakt. Dat orgel, gebouwd in laat-neogotische stijl, behoort tot de topstukken van de 19e eeuwse orgelbouw en past als geen ander bij Von La Hache, die als een bekwaam organist in zijn composities het orgel een duidelijke plaats gaf.

Dat een deel van de religieuze muziek van Theodore Von La Hache bij elkaar staat op een CD is uniek. Uit onderzoek bleek namelijk dat er nog nooit eerder muziek van deze componist op een geluidsdrager was verschenen. Door contacten met o.a. muziekbibliotheken in New Orleans en Washington konden de partituren worden opgespoord. Jan Populiers was degene die op deskundige en vasthoudende wijze dit speurderswerk voor zijn rekening nam. Al met al een wereldprimeur waar we trots op zijn!

Bijzonder is ook, dat deze CD geheel in eigen beheer tot stand kwam. Het boekje bij de CD geeft in woord en beeld informatie over de componist, de dirigent, de organist en de deelnemende koren.

De CD is óp en ná 22 juni te koop. Voor meer details en/of het plaatsen van een bestelling kunt u ook op het internet terecht: www.vonlahache.com . Voorafgaande aan de CD - presentatie is er in genoemde kerk om 10 uur een eucharistieviering met natuurlijk ook de muziek van Theodore Von La Hache.


---