Ingezonden persbericht




De echte kosten van de oorlog in Irak met Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz

maandag 23 juni 2008 | 20.30 uur

Deze maand verschijnt De oorlog van $3 biljoen - de echte prijs van de oorlog in Irak van Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz en Linda Bilmes. De auteurs hekelen de verantwoordelijke leiders door de werkelijke economische en sociale kosten van deze oorlog bloot te leggen. Zij beschrijven ook de gevolgen voor de Amerikaanse én de internationale economie in de komende decennia. In samenwerking met Uitgever het Spectrum organiseert De Balie een gesprek met Joseph Stiglitz over het boek, de wijze waarop de kosten van de oorlog doorwerken in de wereldeconomie en over hoe hij denkt over de rol van oorlog in de Amerikaanse samenleving.

Op deze avond is er speciale aandacht voor de situatie in Irak en de bijbehorende oorlogskosten. Maar ook voor het werk van Stiglitz in het algemeen. Hoe denkt hij bijvoorbeeld over de rol van economen en economische theorie? We praten over het verschil tussen Amerikanen en Europeanen als het gaat om de rol van cijfermateriaal en economie in de samenleving. Daarnaast trekken we een parallel met andere oorlogssituaties, exit-strategieën, de voordelen van oorlogsvoering en de impact van oorlog op samenlevingen.

Tijdens deze avond reageert de Amsterdamse hoogleraar economie Eric Bartelsman kort maar kritisch op het werk van Stiglitz. Bartelsman studeerde economie aan het Massachusetts Institute of Technology en promoveerde aan Columbia University in New York. Hij is werkzaam geweest als econoom bij de Federal Reserve Board in Washington, als wetenschappelijk adviseur bij het Centraal Plan Bureau en als hoofd van Economisch Onderzoek bij het Ministerie van Economische Zaken.

Joseph Stiglitz is een van 's werelds bekendste economen. Stiglitz is bekend geworden om zijn kritiek op het werk van het Internationaal Monetair Fonds, globalisering en het vrije markt-denken. In 2001 won hij de Nobelprijs voor de economie voor zijn theorie over markten en ongelijke informatievoorzieningen. De avond staat onder leiding van journalist Pieter van Os en programmamaker Bahram Sadeghi. Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door Oxfam Novib en Uitgeverij het Spectrum. Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam Tijd: maandag 23 juni 2008, 20.30 uur
Prijs: 6 euro / 4 euro met korting

Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur. Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda



Ingezonden persbericht