Rijksuniversiteit Groningen

Skew rings, convolutional codes and discrete systems

Datum: 23 juni 2008

Promotie: F.L. Tsang, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Skew rings, convolutional codes and discrete systems

Promotor(s): prof.dr. M. van der Put

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Cyclische convolutiecoden

Fai Lung Tsang bestudeerde een aantal wiskundige problemen uit de coderingstheorie en de discrete systemen.

Onderwerp van hoofdstuk 1 is een zogenaamd discreet probleem, op natuurlijke wijze gerelateerd met cyclische convolutiecoden, d.w.z. een klasse van convolutiecoden met een zekere periodiciteit. De convolutiecode heeft een graad afkomstig van een polynoomring. Het probleem is te bepalen welke Forneyreeksen, d.w.z. de minimale graden voor de voortbrengers van de code, kunnen optreden. Gebruik makend van vectorbundels op de projectieve rechte, is een strategie ontwikkeld dat speciale gevallen oplost.

Hoofdstuk 2 is een voortzetting waarin een zekere matrixring wordt onderzocht.

Hoofdstuk 3 is een artikel met H. Gluesing-Luerssen waarin hetzelfde probleem vanuit een ander standpunt wordt bezien. Daarin wordt een vertaling van bovenstaand probleem gegeven naar een combinatorisch schaakbordprobleem. Het vermoeden is dat elke Forneyreeks inderdaad optreedt voor een cyclische convolutiecode.

Het onderwerp van hoofdstuk 5 is het oplossen van differentievergelijkingen. De oplossingsruimten, ook signaalruimten genoemd, zijn gewoonlijk injectieve cogeneratoren. Een probleem over het fysisch zandhopenmodel, afkomstig van K. Schmidt en E. Verbitskiy, wordt met deze methoden bestudeerd. De conclusie is dat begrensde reeksen een te grote ruimte vormen en de periodieke reeksen een te kleine.

In hoofdstuk 6 wordt een probleem over polynoommatrices, afkomstig van systeemtheorie, opgelost met behulp van vector bundels op de projectieve rechte uit hoofdstuk 1.

Fai Lung Tsang (China, 1976) studeerde natuurwetenschappen aan de universiteit van Sydney. Het onderzoek werd uitgevoerd op de afdeling Wiskunde. /JS