Gemeente Grave

23 juni as. Theatervoorstelling Pozitiev blijfe; Over problemen in dagelijks leven van ouderen

In Grave, in het Palazzotheater, vindt op maandagmiddag 23 juni de voorstelling `Pozitiev blijfe' plaats, door de theatergroep Nocturne. Het stuk gaat over problemen waar ouderen mee te maken krijgen in hun dagelijkse leven. De groep uit Nijmegen gebruikt theater en debat na afloop van de voorstelling, om sociale thema's bespreekbaar te maken. Ook liederen vormen een belangrijk onderdeel in de voorstelling.

Zaal open vanaf 14.00 uur. De burgemeester opent de middag. Direct daarna volgt de ondertekening van een intentieverklaring voor het samenwerkingproject preventie eenzaamheid ouderen in Grave. Daarna begint de theatervoorstelling. Daarna wordt met de aanwezigen nagepraat over wat er te zien en te horen was.

Serieuze thema's met humor

In het leven van veel ouderen vinden veel veranderingen plaats. Ouderen proberen greep te krijgen op deze veranderingen. Ieder doet dat op zijn eigen manier. In de voorstelling is onder meer aandacht voor:

Hoe ga je om als oudere met onomkeerbare fysieke en psychische achteruitgang en toenemende afhankelijkheid?

Hoe ga je om met nieuwe media als PC, internet, mobieltje; de een is er huiverig voor, de ander gebruikt de nieuwe media volop;

Omgaan met nieuwe techniek en keuzestress, bijvoorbeeld bij het omgaan met de menu's in digitale loketten;

Ouderen en armoede, sociaal isolement, de cultuur van positief denken;

Ouderen en sociale contacten, voorkomen van sociaal isolement.

Al deze serieuze thema's worden met lichtheid en humor neergezet en worden afgewisseld met speciaal hiervoor gecomponeerde liederen.

Gratis toegang

De voorstelling is gratis en wordt aangeboden aan eenieder die in contact komt met mogelijk eenzame ouderen in Grave. Ook ouderen zelf zijn welkom. Aanmeldingen worden naar volgorde van binnenkomst afgehandeld. Men kan zich tot uiterlijk 17 juni aanmelden bij de gemeente, bij voorkeur per e-mail: r.brouwer@grave.nl of per telefoon: 0486-477277 (receptie, vragen naar Rachel Brouwer)

Eenzaamheid ouderen Grave

De gemeente Grave vindt preventie en bestrijding van eenzaamheid bij ouderen een belangrijk speerpunt in het gezondheidsbeleid. Op dit terrein gebeurt er al veel voor de ouderen in Grave. De theatervoorstelling wordt aangeboden in het kader van het project "Preventie eenzaamheid ouderen in Grave", waarin samenwerken de gemeente, GGZ Oost Brabant, Zorg voor Ouderen Maasland (ZVOM), Regionaal Maatschappelijk Centrum (RMC) Land van Cuijk, Stichting Thuiszorg Brabant Noordoost (STBNO), Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM), Raad Gecoördineerd Ouderenwerk (RGOG) en de GGD Hart voor Brabant.

Theatergroep Nocturne

In 1998 is de toneelgroep Nocturne gestart en speelt de groep seniorentoneel. Alle stukken zijn uit het leven van ouderen gegrepen en moeten iets op gang brengen bij de toeschouwers. De spelers behoren meestal zelf tot de oudere leeftijdsgroep en ervaren aan den lijve de veranderingen, zegeningen en dilemma's van het ouder worden.

Korte inhoud
Theatergroep voor ouderen `Nazomer' werkt aan een sketch voor een auditie bij tv-omroep Max. Het is een bont gezelschap qua karakter, achtergrond en artistieke ambitie, dat onder stress een scène moet produceren. Dit leidt tot tragikomische situaties, zeker als blijkt dat ieder een persoonlijk geheim met zich meedraagt. Zo worden ouderdomskwalen en financiële sores voor elkaar verborgen, en koesteren sommigen in stilte eigen verwachtingen en ambities over de groep en de auditie. De deadline nadert, de spanning neemt toe. Dan is er plotseling de persoonlijke onthulling van een van de spelers die de auditie op losse schroeven zet. Ook staan spelers voor de vraag hoe ze verder zullen gaan, met Nazomer en met elkaar.