Blijft alleen het woord walvis over? Geen deals in Chili

11/06/2008 10:32

IFAW

Den Haag, 11 juni 2008 Als we wereldwijd zo doorgaan, zal de walvis in de toekomst niet meer bestaan. Alleen in het woordenboek zullen we hem dan nog tegenkomen.

Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) zal vanaf vandaag twee weken actievoeren in het centrum van Den Haag, waar een "spectacular" Prisma woordenboek van 2 x 3 meter als campagne-instrument wordt ingezet.

Vorige week woensdag hebben alle Kamerleden en het volledige kabinet inclusief minister Gerda Verburg al een woordenboek ontvangen. Het presentje kwam met een "inspirerende" notitie van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan haar top ambtenaar Guiseppe Raaphorst, directeur Natuur, tevens hoofd van de delegatie die afreist naar Chili in het kader van de jaarlijkse IWC-vergadering

Het IFAW hoopt mede met deze actie te bereiken dat het kabinet conform de wens van het Nederlandse publiek en het parlement zal handelen bij de Internationale Walvisvaart Commissie die vanaf 23 t/m 27 juni in Chili bijeenkomt om te vergaderen.

90 % van het Nederlandse volk is tegen de walvisjacht en via de Tweede Kamer is dat minister Verburg herhaaldelijk verteld, uiteindelijk zelfs via een motie. Toch wil de minister niet eenduidig en onvoorwaardelijk aangeven tegen alle vormen van de jacht te zijn en wil zij ruimte houden om met jagende landen zoals Japan te onderhandelen.

Om die bewegingsruimte maakt het IFAW en met haar alle andere dierenbeschermings-organisaties van Nederland zich ernstig zorgen. Er is reeds een moratorium op het jagen van walvissen aangezien vele walvissoorten met uitsterven bedreigd zijn. Dat verbod moet stand houden en niet ter discussie staan.

Wel dient er gesproken te worden hoe het omzeilen van het moratorium via de uitzondering voor het uitvoeren van wetenschappelijke jacht, gestopt kan worden en met name met dit probleem zou Nederland zich moeten bezighouden en sanctiemaatregelen daartoe kunnen voorstellen.





http://www.stopdewalvisjacht.nl