Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

KNAW-symposium Telescopisch Perspectief

ma 23 juni 2008
Symposium

In 1608 werd vanuit het Zeeuwse Middelburg voor het eerst melding gemaakt van de uitvinding van een optisch instrument waarmee ver weg gelegen objecten waargenomen konden worden alsof ze dichtbij waren: de telescoop was geboren. Wat staat ons, na 400 jaar ontwikkeling in de telescopie, te wachten voor de nabije toekomst in de periode tussen nu en 2025? Die vraag staat centraal tijdens het KNAW-symposium Telescopisch Perspectief op 23 juni 2008.

een van de eerste telescopen: een buisloze telescoop. (Christiaan Huygens heeft indertijd een ontwerp voor een 'buisloze' optische telescoop gemaakt (een onverwachte brug over die 400 jaar!). XEUS: een artist impression van het huidige ontwerp in de ruimte

Tijdens het symposium presenteren gerenommeerde onderzoekers uit binnen en buitenland een aantal tot de verbeelding sprekende telescopieprojecten. Het accent ligt daarbij op de innovatieve technieken die nu in de telescopie beschikbaar komen om vele soorten 'kosmisch licht' met grote gevoeligheid te bundelen, af te beelden en spectrometrisch te ontrafelen.

Na een terugblik op historisch belangwekkende ontwikkelingen in de telescopie volgt een overzicht van de belangrijkste telescoopfaciliteiten die de sterrenkundigen nu wereldwijd in voorbereiding hebben. Zo richt de Atacama Large Millimeter Array een superscherpe blik op de kraamkamers van sterren, planeten en melkwegstelsels. De Square Kilometer Array van radiotelescopen maakt het tijdperk van her-ionisatie toegankelijk; waarin de allereerste sterren in het heelal werden gevormd. De XEUS- röntgenruimtetelescoop toetst de algemene relativiteitstheorie bij extreem sterke zwaartekracht aan de rand van zwarte gaten. Revolutionair nieuwe telescopie in het ver- en nabij-infrarood, in zichtbaar licht en bij gammastraling, passeert eveneens de revue.

U kunt zich aanmelden met het online aanmeldformulier.

Contact
Secretariaat Afdelingen, Mw. M.A.E. ten Have, 020-5510746, afdelingen@bureau.knaw.nl

Locatie en tijd(en)
KNAW Kloveniersburgwal 29, 1011 JC Amsterdam 9.30 tot 17.00 uur

Bijlagen
Programmaboekje KNAW-symposium Telescopisch Perspectief

print pagina

U kunt gewoon de printbutton in uw browser gebruiken om te printen.
-Submit evenementen overzicht

* za 7 juni | Overig Rondleiding door het Trippenhuis
* ma 9 juni | Lezing Afdelingsdag Letterkunde
* do 19 juni | Lezing Hoogtepunten uit de KNAW-collectie
* ma 23 juni | Congres KNAW-symposium Telescopisch Perspectief
* ma 30 juni | Congres The Abolition of the Slave Trade: Long-term Consequences

Dit jaar bestaat de KNAW 200 jaar.
Onder het motto Magie van wetenschap viert de KNAW het tweede eeuwfeest met een groot aantal festiviteiten verspreid over het hele jaar.

disclaimer

KNAW
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
tel. 020-5510759
knaw200@bureau.knaw.nl

Als forum, geweten en stem van de wetenschap bevordert de KNAW de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en zet zij zich in voor een optimale bijdrage van de Nederlandse wetenschap aan de culturele, sociale en economische ontwikkeling van de samenleving. Zie: www.knaw.nl