Gemeente Valkenswaard

Informatieavond kruising Bosstraat-Europalaan

Informatieavond kruising Bosstraat-Europalaan

Op maandag 23 juni aanstaande organiseert de gemeente Valkenswaard een informatieavond over het ontwerp voor een veilige fietsersoversteek op de kruising Bosstraat-Europalaan. De avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in zaal Lugano aan de Leenderweg 42 in Valkenswaard.

Bij de gemeente is een ontwerp in voorbereiding voor de reconstructie van de Europalaan. Op één van de kruisingen van Europalaan, namelijk die met de Bosstraat, moet een veilige oversteek komen voor de leerlingen van Scholengemeenschap Were Di. Uit onderzoek blijkt dat één van de belangrijkste aanrijroutes naar de nieuwe unilocatie aan de Merendreef (oplevering in september aanstaande) via deze kruising gaat lopen.

Er is nu een ontwerp gemaakt met twee varianten voor de maatregelen op en bij genoemde kruising. Deze beide varianten wil de gemeente graag bespreken met de direct omwonenden. Deze bewoners zijn per brief uitgenodigd voor de informatieavond.

De avond is ook toegankelijk voor andere belangstellenden.

Globale inhoud twee varianten
Het ontwerp voor de oversteek kent twee varianten. Bij variant 1 wordt de westelijke aansluiting van de Bosstraat (= zijde vanaf Eindhovenseweg) op de Europalaan afgesloten voor autoverkeer. Automobilisten komend vanuit de Bosstraat (vanaf Eindhovenseweg) kunnen dan de Europalaan niet oprijden en ze kunnen vanaf de Europalaan de Bosstraat ook niet inrijden richting Eindhovenseweg.

Bij variant 2 wordt ook de oostelijke aansluiting van de Bosstraat (= zijde IVN-gebouw) afgesloten voor het autoverkeer. Automobilisten kunnen dan de Europalaan niet meer oprijden vanuit de oostzijde van de Bosstraat en kunnen vanaf de Europalaan die kant van de Bosstraat ook niet meer inrijden. Het achterliggende gebied blijft voor het autoverkeer bereikbaar via de kruisingen met de Valkenierstraat, De Smelen en Merendreef. Variant 2 levert een betere doorstroming op van het verkeer op de Europalaan. Bij deze variant komt er op de kruising met de Bosstraat dus alléén een oversteek voor fietsers en voetgangers met daarbij een verkeerslichteninstallatie.

Inhoud informatieavond
Tijdens de informatieavond worden de twee varianten nader toegelicht en kunnen de aanwezige bewoners hierop reageren. Vervolgens kan het college hierover een besluit nemen.

Voor alle duidelijkheid melden wij dat de informatieavond op 23 juni niet gaat over het plan voor de totale reconstructie van de Europalaan. Daarvoor heeft het college deze maand een voorstel aangeboden aan de gemeenteraad. Dat voorstel is op donderdag 12 juni behandeld in de vergadering van de raadscommissie. Het voorstel wordt nu ter besluitvorming doorgeleid naar de gemeenteraad en komt aan de orde in de openbare raadsvergadering van donderdag 26 juni aanstaande.