Taxisector demonstreert voor compensatie hoge dieselprijs

19/06/2008 13:26

Koninklijk Nederlands Vervoer

Taxisector demonstreert voor compensatie hoge dieselprijs

Korte publieksvriendelijke actie

Op maandag 23 juni zullen de taxichauffeurs in heel Nederland van 12:50 uur tot 13:20 uur het werk neerleggen. Hiermee geven zij uiting aan hun zorgen die met de snelle stijging van de brandstofprijzen toenemen. Vanaf 13:00 uur zullen de werknemers en werkgevers op een centrale plek in de gemeente waar zij werken, steun vragen aan de burger die ook vaak passagier is.

De sterke stijging van de brandstofprijzen treft de taxisector hard. Ondernemers gaan failliet als er geen snelle oplossing komt. Veel taxibedrijven kunnen de extra kosten niet doorberekenen. Tweederde van de taxi's vervoert leerlingen, ouderen, gehandicapten en zieken. Dit vervoer is vastgelegd in contracten die voor lange tijd gelden. Als de kosten snel en schoksgewijs toenemen, kan het taxibedrijf niet bij de opdrachtgever aankloppen. In de meeste gevallen is de gemeente of een zorgverzekeraar de opdrachtgever. Ook de andere taxi's - de straattaxi's - hebben te maken met tariefplafonds.

Hoge kosten die niet doorberekend kunnen worden, gaan ten koste van de kwaliteit. Het vervoer van ouderen, gehandicapten, leerlingen en zieken staat al onder druk. De wachttijden worden langer, de voertuigen voller en de ritten voor de passagiers langer. De klachten nemen toe als er niets gebeurt. In de straattaxi - de 'gewone' taxi - staat de kwaliteit ook onder druk. De ondernemer die extra kosten maakt om de kwaliteit te verbeteren, kan dit niet doorrekenen in de prijs, net zo min als snel stijgende dieselkosten, omdat dit vervoer door de overheid gestelde maximumtarieven kent.


- KNV taxi doet een beroep op de opdrachtgevers in het contractvervoer om de stijging van de brandstofprijzen te compenseren;


- KNV Taxi dringt er bij de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat op aan de maximumtarieven in de straattaxi verhogen;


- KNV Taxi vraagt de regering de voorgenomen accijnsverhoging uit te stellen.

De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat helpt het openbaar vervoer met een financiële impuls, zodat er brandstofclausules in de contracten kunnen worden opgenomen en er basisafspraken over indexering worden overgenomen. De taxibranche vraagt om een gelijke behandeling.

KNV Taxi vraagt de burgers de oproep aan de opdrachtgevers en het kabinet te ondersteunen en te versterken. Het gaat immers om de kwaliteit van hún vervoer.

KNV Taxi is de branchevereniging van de ondernemers in het kleinschalige personenvervoer in Nederland en vertegenwoordigt het merendeel van de taxibedrijven die chauffeurs in dienst hebben en all grote taxicentrales in de Randstad.





http://www.knv.nl