Milieudienst Rijnmond

Bodemsanering Speerdistel Rotterdam-Ommoord van start

19.06.2008
Klaas Groot, hoofd bureau bodemontwikkeling

Gemeentewerken Rotterdam voert vanaf 23 juni 2008 een bodemsanering uit in een groenstrook en in tuinen van woningen aan de Speerdistel in Rotterdam-Ommoord. De graafwerkzaamheden nemen naar verwachting ca. 10 weken in beslag.

De bodemverontreiniging kwam in september 2006 aan het licht tijdens graafwerkzaamheden in een kabel- en leidingenstrook langs de A20. In de grond werd een oliehoudend vat aangetroffen en uit onderzoek bleken ook bestrijdingsmiddelen in het gebied aanwezig. De kern van de verontreiniging bevindt zich in de groenstrook met uitlopers tot in de tuinen van de aangrenzende woningen. De uitkomst van het onderzoek leidde in de zomer van 2007 tot verontruste reacties bij de bewoners en aandacht in de landelijke pers.

Hoewel de verontreiniging is afgedekt met een laag schone grond besloot de gemeente Rotterdam deze zoveel mogelijk te verwijderen vanwege de ongebruikelijk hoge concentraties aan verontreinigende stoffen. In overleg met de deelgemeente Prins Alexander en de DCMR Milieudienst Rijnmond is ter voorbereiding van de sanering een bewonersoverleg gestart. Na afloop van de sanering worden de tuinen en de groenstrook opnieuw ingericht. De herinrichting is naar verwachting in het najaar afgerond.