Gemeente Zwolle

Agenda raadsvergadering maandag 23 juni 2008 om 19.00 uur

Tijd en plaats?

Op maandag 23 juni 2008 vindt er een raadsvergadering plaats van 19.00-22.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

B-onderwerp: Perspectiefnota 2009-2012

De raad wordt gevraagd De Perspectiefnota 2009-2012 vast te stellen. De eerste termijn van de behandeling van de PPN heeft plaatsgevonden op vrijdag 13 juni 2008. De tweede termijn en de besluitvorming over de PPN vindt nu plaats.

A-onderwerpen: Beleidsnota Integratie 2008 - 2010

De raad wordt gevraagd om in te stemmen met zes in het dictum van het voorstel genoemde actiepunten en daarmee de beleidsnota Integratie, waarin deze actiepunten verder zijn toegelicht, vast te stellen. De raad wordt tevens gevraagd om een bedrag van ¤ 400.000,-- in te zetten voor de financiering van de actiepunten uit de nota in de periode 2008 t/m 2010. Dit bedrag kan gedekt worden uit de reserve Inburgering. (Als u met die dekking instemt, blijft er, volgens het college, genoeg geld over om het reguliere inburgeringsbeleid te betalen). Deze integratienota is niet een geheel nieuwe nota. De nota is het resultaat van een actualisatie van (en een voortbouwen op) het reeds ingezette beleid dat in twee voorgaande nota`s is vastgelegd. Met name nieuwe landelijke ontwikkelingen zoals: de nieuwe Wet Inburgering en de huidige kabinetsvisie op het thema integratie, zijn redenen tot actualisatie. De Zwolse Integratieraad is na het verschijnen van de beleidsnota gevraagd om een advies uit te brengen. In dat advies staan 22 aanbevelingen voor het college. Het voorstel is op 14 april 2008 besproken in de commissie Welzijn. De commissie was van mening dat meetbare doelstellingen en resultaten ontbreken in de nota, eveneens wordt een plan van aanpak voor arbeidsparticipatie gemist. Op een aantal vragen kon tijdens de vergadering niet meer ingegaan worden, in bijgaande raadsbrief is hierop schriftelijk gereageerd.

Samen werken aan een gezonde stad; concept nota lokaal gezondheidsbeleid 2008-2010

De raad wordt voorgesteld om in te stemmen met de volgende uitgangspunten voor deze nota: gedeelde verantwoordelijkheid, integraal gezondheidsbeleid, specifieke doelgroepen, settinggerichte aanpak en regionale samenwerking. Tevens wordt de raad gevraagd om in te stemmen met vier speerpunten (en bijbehorende doelstellingen) voor het gezondheidsbeleid in de komende jaren: Gezond gewicht, Verantwoord alcoholgebruik, Gezonde ontwikkeling en Voorkomen van depressies bij ouderen. De raad wordt gevraagd de nota met bovengenoemde uitgangspunten en de inspraakverantwoording vast te stellen. Tot slot wordt de raad gevraagd een bedrag van ¤ 34.000,-- m.i.v. 2008 te bestemmen voor het "innovatiebudget gezondheid en zorg". De raad wordt nu met de nieuwe nota feitelijk gevraagd om in te stemmen met voortzetting van het bestaande, wettelijk verplichte gezondheidsbeleid zoals uitgevoerd door de GGD en met drie extra taken. Ondanks het feit dat het lokaal gezondheidsbeleid "enorm in beweging is", zoals het college stelt, bevat deze nieuwe nota niet veel nieuw beleid. Dat komt doordat veel van de turbulentie in dit veld enerzijds nog zijn weerslag moet vinden in nieuwe wet- en regelgeving (Wet Publieke Gezondheid) en anderzijds nog uitgekristalliseerd moet worden: met name de lokale centra voor Jeugd en Gezin en daarnaast de omvorming van de huidige Regio IJssel Vecht tot enerzijds een veiligheidsregio en anderzijds een gezondheidsregio. De nota moet vooral gezien worden als een beleidsagenda voor het gezondheidsbeleid in de komende jaren. In het hoofdstuk Financiën van de nota (hoofdstuk 5) wordt aangegeven over welke projecten al besluitvorming heeft plaatsgevonden, hoeveel middelen hiervoor zijn gereserveerd en welke aanvragen in voorbereiding zijn. Met ingang van 2008 is in de gemeentebegroting structureel een extra bedrag van ¤ 50.000,-- opgenomen voor het gezondheidsbeleid. Het voorstel is op 13 mei 2008 behandeld in de commissie Welzijn.

Vaststellen richtlijnen m.e.r. N340

De raad wordt gevraagd de richtlijnen m.e.r. N340 vast te stellen. De N340 (Hessenweg) tussen Zwolle en Ommen is een belangrijk project uit het coalitieakkoord van de Province Overijssel. Eind 2007 heeft de provincie een startnotitie vastgesteld. Deze heeft in november/december 2007 ter inzage gelegen. Voor de planvorming rond de N340 moet een MER worden opgesteld. In de afgelopen periode heeft de Commissie voor de Milieueffectrapportage, mede op basis van de inspraakreacties een advies opgesteld voor de richtlijnen voor de MER. De reacties en adviezen op de startnotitie zijn in een inspraaknota samengevat en beantwoord. De beantwoording in de inspraaknota is onderdeel van de richtlijnen. Zie voor dit alles de verschillende bijlagen. Het voorstel is op 9 juni 2008 aan de orde geweest in de commissie Werk. De commissie heeft het voorstel als A-onderwerp doorgeleid naar de raad.

Verbetering haltetoegankelijkheid bushaltes voor mensen met een functiebeperking

De raad wordt gevraagd in te stemmen met het halteplan en voor de uitvoering hiervan een krediet beschikbaar te stellen van ¤ 2.420.000,- Daarnaast wordt de raad gevraagd de meerjarige financiële consequenties voor 2009 en 2010 te verwerken in de Perspectiefnota 2009. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor het verbeteren van de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor mensen met een functiebeperking. Het doel is om mensen met een functiebeperking zoveel mogelijk normaal te laten deelnemen aan de samenleving, waarbij ook de vraag om dure specifieke voorzieningen kan worden beperkt. Sinds een paar jaar rijdt er in Zwolle alleen nog maar toegankelijk materieel. Dit betekent niet dat het openbaar vervoer nu toegankelijk is. Ook de haltes moeten worden aangepast. Het gaat daarbij onder meer om het verhogen van de haltes van 12 cm hoog naar 18 cm hoog, zodat mensen in een rolstoel zelfstandig de bus in kunnen rijden. De gemeente Zwolle is daarvoor als wegbeheerder primair verantwoordelijk en werkt samen met de provincie als bevoegd gezag ten aanzien van het openbaar vervoer. Uiterlijk in 2010 moet een "optimale toegankelijkheid" worden geboden. Een "optimale toegankelijkheid" betekent niet dat alle haltes voor 2010 aangepast moeten zijn, maar wel de belangrijkste haltes. Voor Zwolle betekent dit dat er nog 101 haltes aangepast zouden moeten worden. Een halteplan met de lijst met aan te passen haltes en c.q. het projectbudget ligt ter inzage bij de raadsgriffie. Het voorstel is op 9 juni 2008 besproken in de commissie Werk. De commissie was positief over het voorstel en heeft het als A-onderwerp doorgeleid naar de raad.

Benoeming bestuursleden openbare rechtspersoon Openbaar Onderwijs Zwolle en regio

De raad wordt gevraagd de heren F.A. Colon, H.C.P. Noten en B.J.R. Redder te herbenoemen per 1 januari 2008 als bestuurslid van de openbare rechtspersoon voor een periode van drie jaar. De dames M.J. de Greef - Moes, wonende te Dedemsvaart, geboren 05-05-1960 en A.M. Koene, wonende te Zwolle, geboren 28-07-1966 te benoemen per 1 januari 2008 voor een periode van drie jaar. Het voorstel komt rechtstreeks in de raad zonder commissiebehandeling.

ILG convenant 2008-2013 (Bestuursconvenant Investeringsbudget Landelijk Gebied)

De raad wordt gevraagd een krediet beschikbaar te stellen van ¤ 3,725 mln. ten behoeve van de geplande prestaties in het buitengebied van Zwolle voor de periode 2008-2013, zoals opgenomen in het tussen gemeente, provincie en waterschap gesloten Bestuursconvenant Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Het voorstel komt rechtstreeks in de raad zonder commissiebehandeling.

Voorbereidingsbesluit voor een gebied aan de Grote Voort t.b.v. realisatie kantoorgebouw Electrabel

De raad wordt gevraagd voor een gebied aan de Grote Voort een voorbereidingsbesluit vast te stellen en te verklaren dat het besluit in werking treedt op de eerste maandag na publicatie van het besluit. Door Spoolderwerk BV is een bouwplan ingediend voor de realisatie van het kantoorgebouw Electrabel met bijbehorende voorzieningen en functies van 28.382 m2 bvo en 75 m hoog op het kantoreneiland Spoolderwerk aan de Grote Voort. Het gebouw komt naast de IJsseltoren te staan. Het bouwplan is in overeenstemming met de uitgangspunten van de "Structuurvisie A28-zone Zwolle" en de Integrale visie en nota van uitgangspunten Voorsterpoort 600 m XL". Het bouwplan is niet in overeenstemming met het ter plaatse geldend bestemmingsplan Spoolde-Grote Voort. Het bouwplan en de ruimtelijke onderbouwing met bijlagen hebben vanaf 14 februari tot en met 26 maart ter inzage gelegen. De raad wordt gevraagd een voorbereidingsbesluit te nemen. De nota van zienswijzen is meegestuurd. Het bouwplan, de ruimtelijke onderbouwing liggen ter inzage in het fractiehuis. Het voorstel komt rechtstreeks in de raad zonder commissiebehandeling.

Verlenen uitsluitend recht Dimpact

De raad wordt gevraagd de verordening digitale dienstverlening vast te stellen, waarin aan de coöperatie Dimpact een uitsluitend recht wordt verleend voor opdrachten die betrekking hebben op het ontwikkelen, leveren, implementeren en aanpassen van software en eventuele hardware voor het gemeentelijke digitaal loket. Op 22 december 2006 is door de gemeenten Enschede, Zwolle, Heusden, Oldenzaal en Hellendoorn de coöperatieve vereniging Dimpact opgericht. Deze vereniging heeft als doel om oplossingen te ontwikkelen en te leveren voor de gemeentelijke elektronische dienstverlening van publieksrechtelijke instellingen, digitaal loket. Om te voorkomen dat de gemeente Zwolle de opdrachten voor het ontwikkelen en leveren van oplossingen moet aanbesteden, dient aan Dimpact een uitsluitend recht te worden verleend met het uitvoeren van deze opdrachten. De mogelijkheid van het verlenen van een uitsluitend recht is opgenomen in artikel 17 van het Besluit aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten (BAO) en artikel 18 van de Europese aanbestedingsrichtlijn 2004/18. Het voorstel komt rechtstreeks in de raad zonder commissiebehandeling.

Modernisering wet Sociale Werkvoorziening.

De raad wordt gevraagd de verordening cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening 2008 en de verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Zwolle 2008 vast te stellen. Daarnaast wordt de raad gevraagd in te stemmen met de doorbetaling van de rijkssubsidie van voor Wsw, aan de GR Wezo en andere SW-bedrijven. Zoals inmiddels bekend is de Wet sociale werkvoorziening per 1 januari 2008 gemoderniseerd. Deze modernisering betekent een forse versterking van met name de regierol van de gemeenten ten aanzien van de uitvoering van deze wet. In de Wet sociale werkvoorziening is vastgelegd dat de gemeenten voor 1 juli 2008 verordeningen moeten vaststellen. De nu voorliggende verordeningen zijn in GR-verband voorbereid. Identieke verordeningen worden aan de vijf raden van de deelnemende gemeenten aangeboden. Het voorstel komt rechtstreeks in de raad zonder commissiebehandeling.

Voorstel tot wijziging Algemene Plaatselijke Verordening.

De raad wordt gevraagd een aantal artikelen in de Algemene Plaatselijke Verordening te wijzigen. In het voorstel wordt verder toegelicht wat deze wijzigingen inhouden. De meeste wijzigingen volgen uit de deregulering. Het voorstel komt rechtstreeks in de raad zonder commissiebehandeling.

Voorbereidingsbesluit voor de percelen Venestraat 23 en 25.

De raad wordt gevraagd een voorbereidingsbesluit vast te stellen voor de percelen Venestraat 23 en 25. Eind 2006 zijn twee aanvragen om bouwvergunning ingediend voor het verbouwen van de panden op de percelen Venestraat 23 en 25. Na overleg met de initiatiefnemer zijn de bouwplannen in de loop van 2007 aangepast en worden in de plaats van de 27 woonstudio´s een drietal woningen gerealiseerd. Met de huidige eigenaar zijn afspraken gemaakt over de verbouw van de panden. Er moet vanuit gegaan worden dat de realisatie van de 3 woningen niet voor de verkoop zal plaatsvinden. Het is niet bekend op welke wijze en onder welke voorwaarden de panden verkocht gaan worden. Voorkomen moet worden dat na de verkoop een nieuwe eigenaar alsnog meerdere wooneenheden in de panden realiseert. Derhalve wordt de raad gevraagd een voorbereidingsbesluit te nemen om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan. Het voorstel komt rechtstreeks in de raad zonder commissiebehandeling.

Herontwikkeling winkelcentrum Beulakerwiede e.o.

De raad wordt gevraagd bij wijze van "go"-besluit in te stemmen met de integrale inrichting van de openbare ruimte bij het nieuwe woongebouw en de school De Wieden en hiertoe een grondexploitatie te openen. Sinds 2000 wordt het buurtwinkelcentrum Beulakerwiede geconfronteerd met leegstand. Het voorstel komt rechtstreeks in de raad zonder commissiebehandeling.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 12-06-2008 tot 23-06-2008