Gemeente Soest

Red Blaze 2008

Datum: 20/06/2008

Vanaf vliegbasis Soesterberg vindt van 23 tot en met 27 juni de oefening Red Blaze 2008 plaats

Tijdens deze oefening worden de crews van de Koninklijke Luchtmacht getraind voor de komende uitzending naar Afghanistan.

Van maandag 23 juni tot en met donderdag 26 juni geldt een verruimde openstelling en wordt in ieder geval op woensdag en donderdag gevlogen tot 01.00 uur ´s nachts. Aan de oefening nemen naast Cougars, Chinooks, Apaches en F-16's ook eenheden van de Koninklijke Landmacht deel.

Het grootste deel van het vliegprogramma vindt plaats in de oefengebieden op de Veluwe, delen van de provincie Utrecht en ten oosten van de IJssel. Deelname van een F16-jachtvliegtuig tijdens deze oefening is met name voorzien op dinsdag 24 juni in de buurt van Ede.

Algemeen kan worden gesteld dat militaire helikopters boven gebieden met aaneengesloten bebouwing en industrie- en havengebieden een hoogte van tenminste 210 meter (700 voet) wordt aangehouden. Elders dient boven de hoogste hindernis en gelegen binnen een afstand van 600 meter van het luchtvaartuig een hoogte van ten minste 50 meter (150 voet) te worden aangehouden. In het kader van de oefening kan in de aangewezen oefengebieden zo laag gevlogen worden als voor het doel van de vlucht noodzakelijk is. In het vlieggebied bij Ede geldt een ondergrens van 660 meter (2000 voet).

Vanwege nationale taken (bijvoorbeeld bij donorvluchten, MEDEVAC-vluchten, inzet traumahelikopter, inzet Bambi-bucket, SAR-standby) kan het noodzakelijk zijn dat van bovenstaande planning moet worden afgeweken. Voornoemde taken worden door vliegbasis Soesterberg 365 dagen per jaar, 24 uur per dag ondersteund.

Op dit moment zijn drie Chinook transporthelikopters en ongeveer 60 militairen van het 298-squadron voor een langere periode gestationeerd in Afghanistan om de vredesoperatie te ondersteunen.

Voor eventuele geluidhinderklachten, veroorzaakt tijdens de oefening dan wel door het avondvliegen, kunt u bellen met het gratis landelijke klachtennummer 0800-0226033 of uw klacht inspreken op het antwoordapparaat van Staf Voorlichting vliegbasis Soesterberg, telefoonnummer 0346-336102.

.