Gemeente Arnhem

Sonsbeek mooiste groene plek van veel Arnhemmers (19-06-2008) Begin juni nodigde de gemeente haar bewoners uit om te laten weten wat hun mooiste groene plek in Arnhem is. Dit blijkt park Sonsbeek te zijn. De stad Arnhem dingt deze zomer in de landelijke groencompetitie Entente Florale mee naar de titel groenste stad van Nederland. In voorbereiding op de jurytour voor deze competitie was de gemeente benieuwd naar favoriete plekken van de Arnhemmers zelf. De gemeente heeft honderdvijfentwintig reacties ontvangen.

Onder alle inzenders wordt een Gazelle-fiets verloot ter waarde van maximaal 750,00. Deze wordt op maandag 23 juni, in de vorm van een cheque, uitgereikt door wethouder Cees Jansen in de Steile Tuin in Sonsbeek.

TOP 10 groene hotspots
Uit alle reacties is een TOP 10 samengesteld van groene hotspots in Arnhem. In volgorde van aantal keren dat de plek genoemd is dit het resultaat: Park Sonsbeek, Meinerswijk, Park Klarenbeek, Spijkertuinen, Park Zijpendaal, Park Angerenstein, Schuytgraaf, Warnsborn, Park Westerveld, Hoogte 80.

In ongeveer een derde van de reacties werd Park Sonsbeek genoemd, waarbij dit een groot aantal keren nog gespecificeerd werd door de toevoeging Steile Tuin. Maar ook Meinerswijk en Park Klarenbeek kregen een groot deel van de stemmen. De jurytour die de gemeente heeft samengesteld voor het jurybezoek van de Entente Florale voert overigens langs 7 van deze 10 plekken. De lijst met de volledige TOP 10 wordt tijdens het bezoek, op 27 juni aanstaande, ook aangeboden aan de jury.

Overigens waren er ook enkele inzenders die meldden dat zij hun mooiste groene plek liever voor zichzelf wilden houden omdat zij juist de rust van deze plek zo waarderen. Die rust zou door publiciteit verstoord kunnen worden.

Groencompetitie Entente Florale
In de categorie steden (plaatsen met meer dan 15.000 inwoners) strijden Arnhem, Boxtel, Hilversum, Lelystad en Veendam in de landelijke groencompetitie Entente Florale om het goud. Tijdens de officiële prijsuitreiking, die op woensdag 8 oktober plaats heeft in Theater Markant te Uden, wordt door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw Gerda Verburg bekend gemaakt wie zich de groenste stad van Nederland 2008 mag noemen. Naast vijf steden strijden ook vijf dorpen om de titel groenste dorp van Nederland. De winnaar van elke categorie doet vervolgens automatisch mee aan de internationale competitie van groenste dorp of stad van Europa.