Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen en Koenders naar conferentie Palestijnse veiligheid in Berlijn

20-06-2008 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) en minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) nemen deel aan de internationale conferentie voor de opbouw van de Palestijnse veiligheids- en justitiële sector, die op 23 en 24 juni plaats vindt in Berlijn.

De conferentie wordt geopend door bondskanselier Merkel. Deelnemers zijn onder andere de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice, de speciale vertegenwoordiger van het Kwartet Blair, de Palestijnse premier Fayyad en een vertegenwoordiger van de Israëlische regering. Ook de EU, Canada, Noorwegen en een aantal Arabische landen als Saudi-Arabië, Egypte en Jordanië zijn aanwezig.

De opbouw van goed bestuur, betrouwbare Palestijnse politie en een onafhankelijk rechtssysteem zijn volgens Verhagen en Koenders cruciaal voor het slagen van de vredesonderhandeling tussen Israël en de Palestijnen.

"Meer veiligheid en orde in een democratische Palestijnse staat betekent meer veiligheid voor Israël, een betere mensenrechtensituatie en meer mogelijkheden voor economische ontwikkeling in de Palestijnse Gebieden," zegt Verhagen. "Daar heeft dus iedereen baat bij: de partijen zelf maar ook de regio en de internationale gemeenschap."

"Nederland speelt een voortrekkersrol bij de opbouw van de politie en hervorming van de justitiesector in de Palestijnse Gebieden, omdat het een voorwaarde is voor de vorming van een onafhankelijke Palestijnse staat," aldus Koenders

De conferentie in Berlijn is een vervolg op de vredesconferentie in het Amerikaanse Annapolis en de donorbijeenkomst in Parijs, die eind 2007 plaatsvonden. Nederland zegde in Parijs 10 miljoen euro toe voor de uitvoering van Palestijnse hervormingen waaronder ook justitie en rechtsspraak.