Politie Noord- en Oost Gelderland

Fietsenproject Zutphen

|     |Zutphen - fietsendiefstal pakken we samen aan             |
Samen de fietsendiefstal terugdringen. De politie Zutphen en de gemeente willen samen met de fietsenbezitter deze vorm van veel voorkomende criminaliteit aanpakken. Op dinsdagavond 1 juli staat er weer een informatiestand op de Houtmarkt. Hier kan men ook z'n fiets laten graveren. Die dag wordt er in diverse wijken gelet op onafgesloten fietsen en worden bezitters op de risico's gewezen.

Jaarlijks worden er in de gemeente Zutphen honderden fietsen gestolen. De meeste tweewielers verdwijnen vanuit het centrum. De laatste tijd is er ook een stijging in de wijk Noordveen zichtbaar. Niet alle benadeelden doen aangifte. Om als politie extra toezicht uit te kunnen voeren, moet zij een goed beeld krijgen waar fietsen gestolen worden!

Aangifte doen
Voor de gedupeerde is het altijd een ergernis want men moet lopend naar huis. Vervolgens, en dat is echt belangrijk, volgt het traject van het aangifte doen bij de politie. De makkelijkste manier is via www.politie.nl en hebt u geen Internet dan kunt u via 0900 - 8844 met de politie een afspraak over de wijze van aangifte doen.

Extra inzet
Op dinsdag 1 juli gaan de politiebikers in diverse wijken kijken of zij onafgesloten fietsen aantreffen. Ook wordt naar openstaande schuurtjes gekeken waar de tweewieler voor het meenemen staat. Zij zullen de bewoner dan op het risico van diefstal wijzen. Het toezicht wordt in de komende maanden voortgezet.

De toezichthouders van het bureau Toezicht Handhaving Openbare Ruimten (THOR) gaan die dag met een handcomputer op pad waarmee ze gestolen fietsen kunnen opsporen. In de handcomputer staan alle geregistreerde gestolen fietsen. Deze actie voeren zij ook op andere dagen uit.

Graveeractie
Op dinsdag 1 juli staat er tussen 19.00 en 21.00 uur een stand op de Houtmarkt waar politie en medewerkers van THOR informatiemateriaal uitgeven. Hier kan de fiets voorzien worden van de postcode + huisnummer en is de herkenbaarheid gegarandeerd. De meeste nieuwe (duurdere) fietsen zijn voorzien van een tag (chip). Bij fietsen met een aluminium frame plaats men de postcode meestal op de cranck.

Eigen actie
Naast de acties van de politie kan de eigenaar zelf ook iets doen tegen fietsendiefstal. Parkeer je fiets op een centrale locatie waar sociale controle is. Zo kan men op de Laarstraat/Paardenwal, Groenmarkt, de Polsbroek en de Overwelving de fiets plaatsen en aan een hekje bevestigen. De fietsenstalling bij het station heeft zo'n 3000 bewaakte en gratis plaatsen.

- Zet uw fiets met kwalitatief goede sloten op slot. Check bij de aankoop of het slot voorzien is van het ART-keurmerk. - Zet uw fiets goed op slot: omsluit met het fietsslot het voorwiel én de schuine framebuis en maak het slot vervolgens ergens aan vast (een fietsenrek, hek, brugleuning e.d.). Zet uw fiets overigens nooit alleen aan het voorwiel vast. - Zorg ervoor dat een beugelslot zo los mogelijk zit en leg een ketting niet op de grond.

Via de site www.fietsdiefstalregister.nl kan iedereen sinds kort controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat. Dat is handig als je bijvoorbeeld voor de aankoop van een tweedehands fiets staat. Alle nieuwe aangiftes van fietsdiefstal worden automatisch in het register opgenomen.

Mocht ondanks alle preventieve acties uw fiets toch gestolen worden, doe dan altijd aangifte. Pas dan kan de politie iets voor u betekenen wanneer de fiets in Zutphen of elders wordt aangetroffen.

Einde bericht

politievoorlichter
telefoon 055- 5486052


---- --