Gemeente Achtkarspelen


Jeugdzeilevenement Burgumermar groot succes

Het jeugdzeilen, dat al enkele jaren telkens in juni en september wordt gehouden, werd dit keer voor het eerst wat groter opgezet. Door samenwerking van in totaal vier watersportverenigingen: WSV Achtkarspelen, WSV Bergumermeer, WSV Tusken Mar en Leijen én V.V.A.S.T. kwamen er maar liefst 31 oppi's en 122 kinderen op het ruime sop van de Burgumermar.

Startpunt was bij de steigers van Camping Klein Zwitserland, waarbij de botenloods van Vvast ook een belangrijke rol speelde. De 8 t/m 12-jarige nieuwe zeil-schippertjes waren dol enthousiast. Behalve de ouders, kwamen ook vele pake's en beppe's de verrichtingen van de zeilertjes aanschouwen. Het aanpalende restaurant had een goede dag want er kwamen wel 400 mensen.

's Morgens was het onverwacht heel goed zeilweer met voor dit doel de ideale windsterkte 3 Beaufort en zowaar flink wat zon. 's Middags kwam er een zware donkere lucht met regenwolken opzetten en haalde de wind wat aan met zo nu en dan enkele poesters. Mede door de vlagen gingen er 's middags 2 jeugdzeilboten om en kwamen de twee-kops-bemanningen te water.
Op onze subsite http://wsv8k.surhuisterveen.com kunt u zien hoe een meisje bij de omgeslagen boot zwemt en lacht. Zo lang er gelachen wordt is het natuurlijk goed en dik in orde.

Onze 2-mans-sterke EHBO-post van Medical Team Nederland had behalve wat sociaal werk weinig te doen. Omdat er zelfs geen schaafwondje was kon hun uitrusting onaangeroerd blijven.
De volgende keer jeugdzeilen is waarschijnlijk op zaterdag 13 september a.s. en dan weer zoals van ouds op de `Swimplak' nabij Eastermar. We denken met 12 boten zo'n 48 kinderen te plezieren.