Gemeente Ede

Nummer 125 / Ede, 23 juni 2008

Inspanning gemeente Ede om verdere sloop geveldelen te voorkomen Studie naar behoud geveldelen Carré op Enka-terrein

De gemeente Ede doet er alles aan om te voorkomen dat meer delen van het Carré op het Enka-terrein gesloopt worden. Na overleg met Acordis (de eigenaar van het Enka-terrein) en de Grondbank (de werkorganisatie van AM en Fortis die het Enka-terrein ontwikkelt) is afgesproken dat de Grondbank en Acordis in beeld brengen wat het bouwkundig en financieel betekent om de gevels overeind te houden. De resultaten van deze studie worden besproken met de commissie Enkans, die is belast met de uitvoering van het convenant tussen Grondbank, gemeente en Rijksmonumentendienst omtrent behoud en ontwikkeling van de cultuurhistorische waarden van het complex.

Dat is afgesproken na overleg tussen de gemeente Ede, Acordis en de Grondbank. Acordis is bereid in overleg te treden met de Grondbank op basis van een door de Grondbank opgesteld gedegen onderzoek naar de bouwkundige staat van het Carré. Op voorhand was daarbij duidelijk dat de Zuid-West toren niet behouden kon worden. Inmiddels zijn de Zuid-West en de Zuid-Oost toren gesloopt. Voor het Oost- en Noorddeel is nu het nader onderzoek gaande.

Afstemmen
Acordis gaat na of en onder welke voorwaarden de sloper zijn werkzaamheden kan verleggen, zodat het onderzoek naar de noordkant (spoorzijde) komende week in de commissie Enkans besproken kan worden. De Grondbank brengt in beeld wat er voor nodig is de geveldelen te behouden voor toekomstige ontwikkeling. De Grondbank en Acordis stemmen de resultaten onderling af waarna de resultaten daarvan besproken worden met de Enkans volgende week woensdag.

Sloopvoorwaarden
Dan zal ook besproken worden hoe gemeente en Grondbank in hun samenwerkingsovereenkomst de intentie van het convenant, namelijk het bewaren van het bijzondere karakter van de oorspronkelijke Enka-fabriek, door reconstructie ofwel herbouw, gerealiseerd kan worden.
Teneinde de geveldelen en torens te behouden moeten de sloopvoorwaarden in het koopcontract tussen Grondbank en Acordis worden aangepast. De Grondbank wil het convenant naleven mits reëel op bouwkundige en financiële gronden.

Achtergrond
De gemeente Ede is in 2005 gevraagd om een sloopvergunning te verlenen voor het Enka-terrein. De gemeente is wettelijk verplicht om deze te verlenen voor alle gebouwen die geen gemeentelijk of rijksmonument zijn. Het Carré is niet benoemd als rijksmonument. Gemeente Ede heeft Acordis altijd nadrukkelijk gewezen op het afgesloten convenant, waarin staat dat partijen er alles aan doen om de karakteristieke delen die geen monument zijn toch te behouden.
Delen die als monument in ieder geval behouden blijven zijn de schoorstenen, het poortgebouw, de Westhal, en het voormalige kantinegebouw.

---