Gemeente Dalfsen

Verkenning verbeteren veiligheid N348 Raalte-Ommen afgerond

23-06-2008

Op donderdagavond 19 juni heeft provincie Overijssel de verkenning voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van de N348 (Raalte-Ommen) gepresenteerd.
Doorsteek op de N348

Lemelerveld - Op donderdagavond 19 juni heeft provincie Overijssel de verkenning voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van de N348 (Raalte-Ommen) gepresenteerd.
Gedeputeerde Job Klaasen van de provincie Overijssel heeft donderdagavond in aanwezigheid van de gemeenten Raalte, Dalfsen en Ommen de verkenning aan de bevolking gepresenteerd tijdens een informatieavond in Lemelerveld.

In opdracht van de provincie Overijssel heeft het bureau GoudappelCoffeng een verkenning uitgevoerd naar de verbetering van de verkeersveiligheid op de provinciale weg N348 tussen Raalte en Ommen. Aanleiding voor het rapport zijn de vele ongevallen die de afgelopen jaren op dit traject zijn gebeurd. Daarnaast speelt de veiligheid en de bereikbaarheid in het aanliggende (buiten)gebied van de N348 en van het dorp Lemelerveld een rol. In het verleden heeft de provincie Overijssel aan de bevolking plannen gepresenteerd voor de aansluiting(en) van Lemelerveld op de N348 en het verminderen van het aantal doorsteken op het gedeelte Raalte-Ommen. Die plannen hebben tot veel uiteenlopende reacties geleid. Dit was reden voor de provincie om nu eerst een integrale verkenning rond het wegvak Raalte-Ommen te laten uitvoeren.

Drie varianten

Om de aansluiting van Lemelerveld op de provinciale weg N348 te verbeteren, zijn er drie varianten:

1. middenvariant: huidige aansluiting veiliger maken;


2. noord-middenvariant: huidige aansluiting veiliger maken en een nieuwe noordelijke aansluiting;


3. noord-zuidvariant: nieuwe aansluitingen aan de noord- en zuidzijde (zuidzijde alleen aansluiten op bedrijventerrein); de huidige aansluiting verdwijnt.

Verder kan het aantal aansluitingen en oversteken op de N348 over het hele traject tussen Raalte en Ommen teruggebracht worden van 17 naar 9. Dat zijn 5 aansluitingen en 4 tunnels of viaducten.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport `Veiligheid voorop'. Een verkenning naar verbetering van de verkeersveiligheid op de N348 tussen Raalte en Ommen. De verkenning is een denkrichting voor de middellange en lange termijn.

Doel

De provincie en de betrokken gemeenten streven twee doelen na bij de N348 Raalte-Ommen:


*verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid


*verbeteren van de bereikbaarheid en doorstroming

In verband met het grote aantal ongevallen heeft de provincie vorig jaar, na de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden aan de weg, de maximum snelheid verlaagd naar 80 km/uur. Verder is er bermverharding en nieuwe belijning op de weg aangebracht. Voor de lange termijn wil de provincie de N348 Raalte-Ommen weer inrichten als een stroomweg. Dat wil zeggen een weg met een maximumsnelheid van 100 km/uur en ongelijkvloerse aansluitingen en kruisingen. De basis hiervoor is nu neergelegd in de verkenning.

Vervolg

Eind 2008, begin 2009 besluiten de provincie en de betrokken gemeenten over de verkenning. Zodra de benodigde financiën beschikbaar worden gesteld, zullen de resultaten van de verkenning verder worden uitgewerkt in een planstudie. Daarbij wordt ook een officieel inspraaktraject gevolgd. Na besluitvorming over de planstudie zou vanaf 2011 begonnen kunnen worden met het realiseren van de maatregelen.

Meer informatie:
www.n348.nl