ProRail

Persbericht

23-06-2008

Eerste paal fietsenstallingen (proef)station Leiden de grond in

Bij station Leiden â qua reizigerscapaciteit het 5e station van Nederland - werd gisteren de eerste paal geslagen voor een nieuwe ondergrondse stalling aan de Zeezijde (circa 2200 plaatsen) en een nieuwe stalling onder het Alphens Perron (900 plaatsen). De stallingen worden gebouwd in opdracht van de gemeente en volledig gefinancierd vanuit het ProRailprogramma Ruimte voor de Fiets. De bijdrage bedraagt ruim 5 miljoen. Dit bedrag is verreweg de grootste bijdrage vanuit RvdF die ooit aan een project of gemeente is gedaan.

Aannemer BAM Civiel werkte het basisontwerp verder uit en bouwt volgens een Design en Construct Contract. Volgens planning zijn de stallingen voorjaar 2009 gereed voor gebruik.

Door de groei van het aantal treinreizigers en het meer gebruik maken van de fiets door treinreizigers neemt de behoefte aan stallingsruimte sterk toe. Leiden is één van de koplopers in Nederland met een âfietsaandeelâ in de reizigersstroom van 48%. Een oplossing voor het capaciteitsprobleem van Leiden is het huidige project nog niet. Naar verwachting zijn over een aantal jaren in totaal zo'n 15.000 stallingen nodig. In de werkgroep "Visie Fiets" waaraan ProRail, gemeente Leiden en NS deelnemen, wordt samengewerkt om dit probleem in de toekomst op te lossen.

Samen met gemeenten en vervoerders maakt ProRail deur-tot-deurmobiliteit mogelijk met de realisatie van fietsenstallingen. Op stations in Nederland werkt ProRail verder aan:
* kwaliteitsverbetering en comfort op stations voor reizigers (stationsbeleving staat centraal)

* realiseren van buitengewone, complexe of bijzondere stationsgebouwenÂ
realisatie in een complexe omgeving, die grote deskundigheid verreist (bouwen met de winkel open)

* slimme vormgeving en oplossingen

* samenwerking met gemeenten en vervoerders.
* kortom, het verbinden van de samenleving