Gemeente Lelystad

Lelystad start spraakmakend project: kunst op rotonden

In het kader van de herinrichting van het wegennet, is binnen de gemeente Lelystad het idee ontstaan de rotonden aan de dreven te voorzien van markante herkenningspunten.

Herkenningspunten in de vorm van kunstobjecten die het voor de automobilist eenvoudiger moeten maken om zich in de stad te oriënteren en die er mede toe bijdragen dat de rotonden in Lelystad een eigen identiteit krijgen.

Kwaliteit

Lelystad staat voor kwaliteit van leven in een dynamische omgeving. Na de groeispurt van afgelopen decennia heeft de gemeente er zeer bewust voor gekozen, te groeien in kwaliteit en beleving. Beeldende kunst heeft een belangrijke functie bij het bevorderen van dit aantrekkelijke leefklimaat. Met het project Kunst op Rotonden laat Lelystad zien recht te doen aan haar imago als kwalitatieve groeistad, die genieten hoog in het vaandel heeft.

Podium voor kunstenaars

Kunst op rotonden is niet nieuw in Nederland. Er zijn al veel spraakmakende ontwerpen gemaakt. De aanpak van de gemeente Lelystad is echter wel zeer verrassend te noemen. De gemeente stelt allereerst maar liefst dertien rotonden op de buitenring van Lelystad ter beschikking als podium voor kunstuitingen. De rotonden zijn bij de herinrichting van het wegennet direct voorzien van groeninrichting met daarin geïntegreerd een platform voor beeldende kunst. Een prachtig podium voor kunstenaars en het bedrijfsleven. Doelstelling van het project is om het Lelystadse bedrijfsleven de kunstwerken te laten adopteren.

Landmark

Van de dertien beschikbare rotonden zijn vier rotonden bij de invalswegen aangewezen als landmark. Een landmark waarop een groot markant kunstwerk dient te verschijnen. Een veertiende rotonde zal op een later tijdstip worden ingericht als tentoonstellingsrotonde voor aanstormend talent. Hiervoor wordt jaarlijks een wedstrijd uitgeschreven.

Samenwerking

Voor dit toch wel omvangrijke project is de gemeente onlangs gestart
-in samenwerking met Kunstenaars & CO en de Kunstenaars Vereniging Flevoland- met het zoeken en selecteren van 26 kunstenaars uit de discipline beeldende kunst en vormgeving. Bijzonder is dat de kunstenaars niet zomaar een briefing van de gemeente ontvangen.

Ter kennismaking van het project worden zij uitgenodigd voor een gehele dag Lelystad beleving. Het ochtendgedeelte van de dag wordt op educatieve wijze ingevuld door Kunstenaars & CO, een stichting die zich ten doel stelt om kunstenaars te begeleiden naar zelfstandig ondernemerschap. Op deze wijze worden de geselecteerde kunstenaars op professionele wijze begeleid.

Kennismaking

Aan het einde van de dag Lelystad beleving -waar uiteraard ook de bekende stadstoer onderdeel van uitmaakt- kunnen de kunstenaars al of niet hun voorkeur uitspreken voor een rotonde waar zij vervolgens een schetsontwerp en een maquette voor maken. Door middel van een tentoonstelling in de hal van het stadhuis in de maand september kunnen zowel de inwoners van Lelystad als ook het bedrijfsleven kennis maken met de beschikbare ontwerpen. De tentoonstelling wordt ingericht door een kunstenaar die hiertoe speciaal opdracht heeft gekregen van Kunstenaars & CO.

Ontwerpen

De eerste weken van de tentoonstelling zijn bedoeld om vooral de inwoners kennis te laten maken met de beschikbare ontwerpen en maquettes. Deze worden in een later stadium mogelijk in hun directe woonomgeving geplaatst. Echter, dit wil niet zeggen dat alle ontwerpen ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Per rotonde worden twee ontwerpen gepresenteerd. Het bedrijfsleven wordt in het najaar - voorafgaand aan een City Marketingbijeenkomst- uitgenodigd, met de vraag een kunstwerk te adopteren. Men heeft daarbij de keuze uit verschillende ontwerpen en men kan een voorkeur uitspreken voor een rotonde.

Uiteraard zijn de kunstenaars op die dag zelf ook aanwezig om hun ontwerp toe te lichten. Immers, de ondernemer wordt de uiteindelijke opdrachtgever. Het is dus uitermate belangrijk dat zij hun werk die dag vanuit hun zelfstandig ondernemerschap goed weten te verkopen.
---