Gemeente Rotterdam

Impuls voor Rotterdamse aanpak van de oude wijken

Maandag 23 juni ondertekenden minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) en wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) het charter waarin de samenwerking tussen Rijk en gemeente voor de Krachtwijken is vastgelegd. 'Dit betekent een nieuwe impuls voor onze aanpak in de oude wijken,' aldus Dominic Schrijer. 'Naast het geld voor de wijkaanpak, komt minister Vogelaar ook met geld voor bewonersinitiatieven. Bewoners van de Rotterdamse Krachtwijken kunnen nog dit jaar aanspraak doen op bijna 3 miljoen euro. Dat is natuurlijk geweldig.' In totaal investeert het Rijk 45 miljoen in de wijkaanpak tot en met 2010. Voor bewonersparticipatie komt daar nog eens bijna 15 miljoen bij tot en met 2011. De gemeentelijke investeringen in de Krachtwijken komen in totaal op 212 miljoen. De Rotterdamse corporaties dragen bijna 900 miljoen euro bij. Minister Vogelaar: 'Ik ben blij met de concrete plannen van de gemeente Rotterdam. Bewoners in deze wijken gaan zo snel resultaat zien.'

Wijkplannen
Tegelijk met de ondertekening van het charter, werden ook de wijkplannen gepresenteerd. Minister Vogelaar ontving uit handen van Dominic Schrijer de publieksversie van de gemeentelijke wijkactieplannen. Hierin staan de ambities voor de langere termijn, maar ook wat er op korte termijn aangepakt wordt. Bewoners kunnen hier relatief snel resultaat van verwachten. De icoonprojecten uit de wijkplannen zijn een mengeling van nieuwe projecten en wensen die al langer op het verlanglijstje van bewoners stonden. Dankzij de landelijke wijkaanpak kunnen deze nu (versneld) worden uitgevoerd.

Een aantal voorbeelden uit de wijkactieprogramma's:
* Van Zetten Zelfbeheer
zelfbeheer van accommodatie voor en door jongeren
* Kindercampus Pendrecht
Gezamenlijk en op elkaar afgestemd aanbod van activiteiten door basisscholen, welzijnswerk en sport en recreatie om de ontwikkelingskansen voor kinderen te verbeteren.
* Kindvriendelijkheid Erasmusbuurt Oude Noorden Buitenruimte waar kinderen dichtbij huis veilig en sportief kunnen bewegen is een must in Rotterdam waar een op de vier kinderen aan obesitas lijdt. In samenwerking met scholen en bewoners wordt de buitenruimte omgevormd tot speelplek voor kinderen.
* ABCD project Delfshaven
Bewoners worden stap voor stap begeleid en gestimuleerd om meer in e wijk te participeren. Dit beproefde instrument voor integratie biedt kansen aan bewoners en laat hen profiteren van de opwaartse spiraal in de wijk.

* Thaiboksschool Oude Westen
Een groep moeilijke jongeren uit de wijk krijgt een actieve rol bij de nieuw op te zetten Thaibox school. Dit moet leiden tot meer en beter contact en zo tot minder overlast van deze groep op straat.

* Justus van Effenblok
Ontwikkelen van een woonvoorziening voor jongeren
* Small Businessschool
In het Oude Westen zetten deelgemeente, gemeente en woningcorporatie Woonstad een Small Business School op. Ondernemers en starters krijgen ondersteuning en advies en waar nodig financiële ondersteuning en scholing. Op hun beurt nemen deze ondernemers jongeren uit de buurt aan als stagiair.

Wijkbezoek
Na de ondertekening van het charter bezocht minister Vogelaar de 'Zuidelijke Tuinsteden', Pendrecht en Zuidwijk. Dit was het eerste wijkbezoek aan Rotterdam van dit jaar van de minister. In 2008 bezoekt ze alle krachtwijken nog een keer, om zelf te kunnen zien en horen wat de wijkaanpak teweegbrengt in de wijken.

Lokale samenwerkingsovereenkomst
Voorafgaand aan het sluiten van het charter, ondertekenden de zeven betrokken deelgemeenten en de zeven woningcorporaties en de gemeente Rotterdam hun eigen samenwerkingsovereenkomst voor de krachtwijken. Hierin werd de lokale inzet benoemd en bekrachtigd.

Rotterdamse krachtwijken
Rotterdam heeft zeven krachtwijken, die bestaan uit de Rotterdamse wijken: Tarwewijk, Oud Charlois, Carnisse, Bloemhof, Hillesluis, Afrikaanderwijk, Katendrecht, Pendrecht, Zuidwijk, Vreewijk, Kleinpolder Zuid, Oude Westen, Spangen, Delfshaven, Nieuwe Westen Noord, Middelland, Bospolder, Tussendijken, Oude Noorden, Provernierswijk, Nieuw Crooswijk, Oud Crooswijk, Rubroek, Bergpolder. Een derde van de Rotterdamse inwoners, zo'n 200.000 mensen, woont in een krachtwijk.

Wilt u meer weten klik op het Wijkacteplannen (pdf) of lees de Charter Krachtwijkenaanpak

Bron: Bestuursdienst, 23-06-2008